Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit vstupní úroveň mikrofonu v Audacity?

Jak správně nastavit vstupní úroveň mikrofonu v Audacity?

Mám takový problém s Audacity a potřeboval bych poradit ohledně nastavení mikrofonu. Když nahrávám, tak mám pocit, že mikrofon buď příliš zesiluje zvuk, nebo naopak je to slabé a nic není slyšet. Zkoušel jsem různé možnosti v nastavení, ale pořád nevím, jak správně nastavit tu vstupní úroveň. Chci, aby nahrávky měly dobrou kvalitu a nebyly přebuzené nebo příliš tiché. Zajímalo by mě, zda někdo má nějaké tipy nebo postupy jak na to? Jaké hodnoty by měly být ideální a na co si dávat pozor při nastavování? Mám se podívat na něco konkrétního v nastavení zvuku v systému, nebo je to všechno přímo v Audacity? A jak je to s různými typy mikrofonů, je něco jiného při použití kondenzátorového mikrofonu oproti dynamickému? Jaký vliv má třeba vzdálenost od mikrofonu na kvalitu záznamu? Omlouvám se za tolik otázek, ale opravdu bych chtěl mít jistotu, že nahrávky budou znít profesionálně. Děkuji za jakoukoliv radu!

151 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2024
Jan Slavík
Jan Slavík

Nastavení mikrofonu v Audacity chce trochu trpělivosti. Nejprv si zkontroluj úroveň vstupu v systému. V nastavení zvuku na tvém počítači se podívej na vlastnosti mikrofonu a nastav tam zesílení – většinou by to mělo být kolem 75%, ale záleží na mikrofonu. Pokud používáš kondenzátorový mikrofon, tak ten může potřebovat víc zesílení než dynamický.

V Audacity pak můžeš zkontrolovat úroveň nahrávání přímo na panelu, co tam máš. Při nahrávání by ti měly ukazatele svítit do žluta nebo maximálně oranžova, pokud to přešvihne do červené, tak je to moc a bude to přebuzený. Když nahráváš, zkuste mluvit normálně a kouknout, jak se to zobrazuje.

Fakt důležitý je i to, jak daleko od mikrofonu jsi. Obvykle je dobrý držet ho tak 15-20 cm od pusy. A taky si dej pozor na okolní hluk – klidná místnost udělá hodně.

Zkus nahrávat pár testovacích stop a pak je poslechni, abys zjistil, co zní nejlíp. Každý mikrofon se chová jinak, tak to chce najít tu správnou rovnováhu.

160 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2025
Tomáš Roubal
Tomáš Roubal

Nastavení mikrofonu v Audacity může být fakt tricky, ale tady je pár tipů. Za prvé, zkontroluj úroveň hlasitosti mikrofonu v systému – ve Windows najdeš nastavení zvuku a tam si můžeš nastavit zesílení mikrofonu. Měl bys jít do vlastností mikrofonu a zkusit to tam nastavit na nějakých 75-80 %.

Pak otevři Audacity a koukni na sloupec, kde je vidět vstupní úroveň. Ideálně bys měl mít peak (maximální úroveň) kolem -12 dB až -6 dB, aby to nebylo přebuzené. Když nahráváš, sleduj, jak ti skáče ten modrý waveform – měl by být hezky plný, ale ne úplně na maximum.

Co se týče různých typů mikrofonů, kondenzátorové obvykle potřebují víc gainu než dynamické. Takže se připrav na to, že u kondenzátoru možná budeš muset víc dolaďovat. A jo, vzdálenost od mikrofonu taky hraje roli – čím blíž, tím hlasitěji to bude znít, ale zase dávej pozor na případné praskání nebo šum.

Zkus si udělat pár testovacích nahrávek a srovnej, co zní nejlíp. A nezapomínej si po nahrávání projít také EQ nebo kompresi, to může hodně pomoct. Držím palce!

173 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Eduard Hájek
Eduard Hájek