Audacity.cz/Fórum/Odstranění šumu z podcastu v Audacity?

Odstranění šumu z podcastu v Audacity?

Mám takový problém s mým podcastem, který jsem nahrál a teď se snažím o jeho úpravu. Používám Audacity, což je fajn program, ale narazil jsem na něco, co mi dává zabrat. Mám tam dost šumu, což dost kazí celkový dojem. Zkoušel jsem už nějaké efekty a filtry, ale pořád to není ono. Takže by mě zajímalo, jestli někdo z vás má nějaké tipy nebo triky, jak efektivně odstranit šum z nahrávky. Hlavně se mi jedná o to, aby to nezměnilo kvalitu mého hlasu a zvuku jako takového. Mám pocit, že se mi třeba stane, že když si s tím hraju, tak nakonec udělám víc škody než užitku. Jaký postup máte vy? Například co se týče nastavení těch filtrů nebo jestli je lepší udělat to po částech nebo na jednou? A co třeba redukce šumu? Jakým způsobem bych měl správně nastavit parametry, abych nepřišel o důležité detaily v nahrávce? Rád bych slyšel vaše zkušenosti! Děkuju moc!

155 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2024
Petra Vondrová
Petra Vondrová

Takže, šum v podcastu je fakt otravný. Audacity má naštěstí dobré nástroje na odstranění šumu. Tady je pár tipů, co fungovaly mě:

1. Vyběr šumu: Nejprv si vyber část nahrávky, kde je jen šum. Pak jdi do Efekty > Redukce šumu a klikni na "Získat profil šumu". To je důležitý krok.

2. Redukce šumu: Teď označ všechno, co chceš upravit a znova otevři ten efekt. Nastav hodnotu redukce tak, aby to nebylo moc agresivní (zkus třeba kolem 10-15 dB) a hraj si s frekvencemi. Měj na paměti, že méně je někdy víc.

3. Sledování: Po aplikaci efektu si poslechni, jestli to nezní moc uměle nebo jestli ti to neodstranilo detaily v hlase. Když jo, tak zkus snížit redukci nebo to aplikuj víckrát po menších krocích.

4. Další efekty: Zkus také EQ na zvýšení hlasitosti některých frekvencí, aby se ti zlepšil celkový zvuk.

5. Otestuj: Nahrávku si po úpravě poslechni na různých zařízeních (sluchátka, repráky), abys zjistil, jak to zní jinde.

Takhle bys měl mít lepší šumovou kvalitu bez ztráty tvého hlasu. Hodně štěstí!

168 slov
1.7 minut čtení
27. 8. 2024
Marie Šťastná
Marie Šťastná

Odstranění šumu v Audacity je dost častý problém. Zkus nejdřív vybrat část nahrávky, kde je jen šum, a pak použij funkci "Noise Reduction". V nabídce vyber "Get Noise Profile". Potom označ vše, co chceš upravit, zase klikni na "Noise Reduction" a nastav si hodnoty. Měl bys zkusit začít s nižšími hodnotami pro "Noise Reduction", třeba kolem 12-15 dB, a "Sensitivity" kolem 6-8, aby ti to nezničilo hlas. Experimentuj s těmito hodnotami a poslouchej, jak to zní. Je dobrý udělat náhled na úpravu před tím, než to aplikuješ na celou stopu, abys viděl, jestli to není moc agresivní. Taky můžeš přidat další efekty jako kompresor nebo EQ, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí bez ztráty kvality. Radši to udělej po kouskách a s každým krokem si poslouchej, co dělá tvůj hlas. Tímhle způsobem bys měl dosáhnout lepšího výsledku.

136 slov
1.4 minut čtení
14. 7. 2024
Václav Pešek
Václav Pešek