Audacity.cz/Fórum/Rychlé triky na úpravu zvuku a odstranění šumu?

Rychlé triky na úpravu zvuku a odstranění šumu?

Nedávno jsem se pustil do práce s Audacity a snažím se zlepšit kvalitu zvuku svých nahrávek. Narazil jsem na problém, kdy mi do záznamu proniká hodně šumu a nevím si s tím rady. Zkoušel jsem různé věci, ale výsledek je pořád takový... no, takový slabý. Chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké rychlé triky, jak upravit zvuk a zbavit se toho otravného šumu? Možná máte nějaké osvědčené postupy nebo tipy na efekty, které by mohly pomoci? Přemýšlel jsem o tom, že bych mohl použít filtry nebo třeba nějakou funkci přímo v Audacity, ale nejsem si jistý, co přesně zkusit. Každopádně bych opravdu ocenil, kdyby někdo mohl poradit, co funguje a co ne. Je to moje první zkušenost s nahráváním a chci, aby to znělo co nejlépe. Děkuju za jakékoliv rady!

130 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Romana Prchalová
Romana Prchalová

Zkus pár triků v Audacity, co by ti mohly pomoct. Nejprve si stáhni nahrávku, pak vyzkouš "Noise Reduction" – označ si část, kde je jen šum, pak to dej do redukce šumu a zkus nastavit parametry. Taky můžeš zkusit EQ, aby ses zbavil nízkých frekvencí, co dělají rachot. Případně přidej kompresor, to by ti mohlo pomoct vyrovnat úroveň zvuku. A nezapomeň na normalizaci na konec. Hlavně zkoušej různý nastavení a poslouchej, co funguje nejlíp.

74 slov
0.7 minut čtení
16. 1. 2025
Simona Sýkorová
Simona Sýkorová

Zbavit se šumu v Audacity může být fakt oříšek, ale pár triků ti může pomoct. První věc, co zkus, je využít funkci "Odstranit šum". Na to si vyber kousek nahrávky, kde je jen šum, a klikni na "Získat profil šumu". Pak označ celou nahrávku a dej "Odstranit šum". Mělo by to výrazně pomoct.

Další věc, co můžeš zkusit, je kompresor – ten ti vyrovná hlasitost a udělá zvuk takový plnější. A pak taky EQ (ekvalizér), kterým odstraníš nežádoucí frekvence. Zkus ubrat nízké frekvence pod 80 Hz, to často pomůže.

Pokud to stále zní slabě, zkontroluj vstupní úroveň při nahrávání – nemělo by to být moc tichý. Ostatně i kvalitní mikrofon může udělat divy. Hlavně nebuď na sebe přísnej, učení je proces! Tak hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Anna Burianová
Anna Burianová