Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasitost, aby byl podcast slyšet všude?

Jak nastavit hlasitost, aby byl podcast slyšet všude?

Dobrý den všem, potřeboval bych vaši pomoc ohledně úpravy zvuku pro svůj podcast. Mám problém s tím, že když nahrávám epizody, tak se mi zdá, že hlasitost není dostatečně silná a někdy se ztrácí v pozadí. Chtěl bych, aby byl můj podcast slyšet jasně a zřetelně i v hlučném prostředí, jako je třeba auto nebo při chůzi venku. Zkoušel jsem už různé úpravy v programu Audacity, ale pořád to není ono. Zajímalo by mě, jaké konkrétní nastavení hlasitosti byste doporučili? Je lepší nahrávat s vyššími úrovněmi předzvuku, nebo je lepší to řešit až při finální editaci? A co různé efekty jako kompresory nebo limitery? Jak je správně nastavit, aby to pozvedlo kvalitu zvuku a zároveň zachovalo přirozený ton? Rád bych věděl i to, jestli existují nějaké doporučené postupy pro mastering zvuku po nahrání, abych měl jistotu, že můj podcast bude slyšet i tam, kde je hodně okolního šumu. Děkuji za jakoukoli radu!

152 slov
1.5 minut čtení
17. 5. 2024
Monika Kovářová
Monika Kovářová

Zdar, to je dost častý problém. Zkus zvýšit úroveň nahrávání, aby se ti signál dostal blíž k „0 dB“ bez přebuzení. V Audacity můžeš použít efekt „Normalize“ na úpravu hlasitosti po nahrání, ale pozor na to, abys neztratil dynamiku. Kompresor ti může pomoct vyrovnat hlasitost, ale dej pozor, ať to neuděláš moc – pak to zní uměle. Měj ho nastavený tak, aby ztlumil jen ty nejhlasitější části, třeba s poměrem 3:1 nebo 4:1. Limitery jsou fajn na to, aby ses vyhnul přebuzení – nastav si ho někam k -1 dB. Pak doporučuji udělat i EQ a zbavit se nízkých frekvencí, co by mohly překrývat tvůj hlas. Na konci dej vše do masteringu a snaž se dostat celkovou hlasitost k -16 LUFS pro streaming. Jo a nezapomeň testovat na různých zařízeních – telefon, sluchátka atd. To ti ukáže, jak to zní venku.

141 slov
1.4 minut čtení
12. 11. 2024
Zdeňka Hrušková
Zdeňka Hrušková

Jasně, s tímhle se hodně lidí potýká. Zní to, jako bys potřeboval víc než jen zvýšit hlasitost. Měj na paměti, že nahrávky by měly být už od začátku slušně namixované. Zkus nahrávat na úrovni -6 dB, to ti dá prostor pro zpracování. Pak při editaci použij kompresor, aby ses vyhnul velkým výkyvům v hlasitosti. Nastav ho tak, aby ti to udělalo takový příjemný zvuk, ale ne moc agresivně, aby to nezničilo přirozený projev. Limitér je fajn na konec, abys zabránil přebuzení – dej ho na maximálně -1 dB. Mastering je pak důležitý – snaž se dostat celkovou hlasitost na úroveň alespoň -16 LUFS pro platformy jako Spotify nebo Apple Podcasts. Hodně štěstí!

112 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2025
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík