Audacity.cz/Fórum/Proč jsou některé podcasty tak tiché nebo naopak příliš nahlas?

Proč jsou některé podcasty tak tiché nebo naopak příliš nahlas?

Nedávno jsem si začal více všímat, jak moc se liší úroveň zvuku mezi různými podcasty, a přemýšlím, jestli je to normální nebo něco, co bych měl řešit. Občas narazím na podcast, který je tak tichý, že mám problém slyšet, co hosté říkají, i když mám hlasitost na maximum. Na druhou stranu pak někdy poslechnu podcast, který je tak nahlas, že mě to doslova bouchne do uší a musím rychle stáhnout hlasitost. Je to snad problém s mým zařízením nebo s tím, jak jsou podcasty natáčené a zpracované? Myslím si, že by mělo být nějaké standardní nastavení pro úroveň zvuku, ale zdá se, že každý tvůrce má svůj vlastní styl. Je možné, že někteří lidé používají špatné mikrofony nebo nedodržují nějaké základní techniky při nahrávání? Také by mě zajímalo, jestli je něco, co mohu udělat na svém konci, abych tyto rozdíly v hlasitosti vyrovnal. Například, mám nějaké nastavení na svém telefonu nebo počítači, které by mi mohlo pomoci lépe poslouchat? Zajímá mě i to, jestli je nějaký způsob, jak by mohli tvůrci podcastů lépe zajistit konzistentní úroveň zvuku napříč různými epizodami. Těchto problémů jsem si všiml u několika oblíbených podcastů a je to pro mě osobně dost rušivé. Zkrátka jsem zvědavý na názory ostatních. Máte někdo podobnou zkušenost? Co byste doporučili jako nejlepší postupy pro poslech podcastů bez těchto výkyvů v hlasitosti?

221 slov
2.2 minut čtení
30. 6. 2024
Ludmila Machačová
Ludmila Machačová

Tak tohle je fakt častý problém. Mě se to taky stává, že jeden podcast je jako šepot a další má zvuk jak z koncertu. Hlavně to hodně záleží na tom, jak a kde to natáčejí. Někteří tvůrci možná nemají moc kvalitní mikrofony nebo dělají špatné nastavení zvuku. Někdy i ty úpravy ve studiu můžou být špatně udělané, takže to pak hrozně kolísá.

Jako posluchač můžeš zkusit zvýšit hlasitost v nastavení telefonu nebo počítače, někdy tam jsou funkce na vyrovnání hlasitosti, co ti pomůžou. Je taky dobrý mít sluchátka s dobrou izolací zvuku, to může pomoct slyšet i tišší pasáže.

Pro tvůrce by bylo fajn mít nějakou standardizaci pro úroveň zvuku nebo používat software, co to upraví automaticky. Třeba normalizace zvuku je věc, co by mohla pomoct vyrovnat ty rozdíly napříč epizodami. Ale dokud se tohle nebude dodržovat, tak budeme mít pořád tyhle výkyvy. Takže jo, je to dost rušivý a doufám, že se na to víc zaměří.

157 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Kristýna Jelínková
Kristýna Jelínková

Tak tohle je celkem běžný problém. Spousta podcastů má fakt rozdílnou kvalitu zvuku, a to většinou závisí na tom, jak a kde jsou nahrávaný. Někteří tvůrci možná nemají dobrý vybavení nebo neví, jak správně nastavit úroveň hlasitosti při nahrávání. Taky se může stát, že zpracování zvuku dělají amatérsky, takže výsledný mix může být příliš tichý nebo naopak moc nahlas.

Když to chceš vyrovnat na svém zařízení, tak zkus nějaké nastavení ekvalizéru nebo přednastavení pro hlasitost. Některé aplikace na poslech podcastů mají možnost normalizace hlasitosti, což by mohlo pomoct.

A co se týče tvůrců, mohli by víc dodržovat standardní techniky jako jsou mastering a úpravy zvuku, aby to bylo konzistentní napříč epizodama. Třeba používat stejné mikrofony a mít stejný akustický prostor pro nahrávání. Je to prostě o tom, že ne každá parta má stejnou úroveň zkušeností s audio technikou.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 8. 2024
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus