Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v pozadí při editaci podcastu?

Jak se zbavit šumu v pozadí při editaci podcastu?

Nedávno jsem se pustil do editace svého prvního podcastu a narazil jsem na problém, který mě dost trápí. Při natáčení jsem nezvládl úplně eliminovat šum v pozadí a teď nevím, jak s tím naložit. Zkoušel jsem různé techniky, ale šum se pořád nějak drží. Jaký je nejlepší způsob, jak upravit šum v pozadí při editaci podcastu? Jsou nějaké specifické nástroje nebo pluginy v Audacity, které by mohly pomoci? Slyšel jsem něco o používání filtru pro odstranění šumu, ale nejsem si jistý, jak na to. Měla by být hlasitost šumu menší než můj hlas, abych dosáhl lepšího výsledku? A co postprodukce – mám se zaměřit na vyvážení úrovní a tichých částí? Jaké máte tipy na to, aby podcast zněl profesionálněji a méně rušivě? Každý kousek rady je vítaný!

127 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Aleš Prokop
Aleš Prokop

Zbavit se šumu v pozadí může být fakt oříšek, ale je to zvládnutelný úkol. V Audacity máš super nástroj na odstranění šumu. Stačí si vybrat část, kde je jen šum, jít do Efekty -> Odstranění šumu a pak kliknout na "Získat profil šumu". Potom označ celou stopu a znovu otevři ten efekt a nastav úroveň redukce. Snaž se, aby šum byl co nejtišší v porovnání s tvým hlasem, jinak to moc nepomůže. Je fajn taky vyvážit úrovně – zkus použít kompresor na zvýšení hlasitosti bez toho, aby se ti přebily tichý pasáže. Jo a neboj se hrát s ekvalizérem, někdy to udělá zázraky. Postprodukce je důležitá, takže klidně najdi nějaké tiché části a můžeš je trochu přidat nebo naopak zkrátit. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Magdaléna Dvořáková
Magdaléna Dvořáková

Zbavit se šumu dá docela zabrat, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. V Audacity je super funkce na odstranění šumu. Nejprve vyber část, kde je jenom šum (bez tvého hlasu), pak jdi na Efekty a zvol Odstranit šum. Potom dej „Získat profil šumu“ a pak použij tu funkci na celý záznam. Měj na paměti, že by bylo fajn, aby byl šum tišší než tvůj hlas, jinak to moc nefunguje.

Další věc je EQ – můžeš zkusit snížit frekvence, kde se šum nejvíc drží. Taky doporučuju zmixovat úrovně zvuku, aby to znělo vyváženěji, a nezapomeň na tichá místa, klidně je můžeš trochu ztišit nebo přidat jemný zvuk na pozadí.

V postprodukci se zaměř na vyvážení hlasitosti a případně přidej kompresor, aby to celé znělo profesionálněji. Když budeš mít správné nastavení, bude to určitě lepší. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Vojtěch Kovařík
Vojtěch Kovařík