Audacity.cz/Fórum/Jak vyřešit nerovnou hlasitost v podcastech?

Jak vyřešit nerovnou hlasitost v podcastech?

Když poslouchám některé podcasty, tak mě občas vytočí, jak se najednou změní hlasitost. Při jednom tématu mluví host velmi tiše a pak se najednou rozjede a je to jako když mi někdo vrazí do uší repráky na maximum. Je to fakt nepříjemné, protože musím pořád štelovat hlasitost a to mě rozptyluje od toho, co říkají. Zkoušel jsem hledat nějaké tipy, jak tohle opravit, ale zatím jsem moc nepochodil. Takže mě zajímá, co s tím vlastně může člověk dělat? Existuje nějaký způsob, jak upravit nahrávku v Audacity tak, aby byla hlasitost vyrovnaná? Mám zkusit kompresi nebo něco jiného? A jak vůbec funguje ten normalizační efekt? Mám strach, že když použiju příliš silný efekt, tak mi to zničí zvukový projev hostů. Jaké máte zkušenosti vy? Jak si s tím poradit, aby poslouchání podcastu bylo příjemné a nemuselo se pořád přepínat mezi tichými a hlasitými částmi?

143 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Renata Vorlová
Renata Vorlová

S nerovnou hlasitostí v podcastech se potýká spousta lidí, je to fakt otravný. V Audacity můžeš zkusit použít normalizaci, což je super pro vyrovnání hlasitosti, ale jak říkáš, nesmíš to přehnat, jinak se ti zvuk zkazí. Můžeš normálně nastavit úroveň na -1 dB nebo tak nějak, aby to nebylo moc agresivní. Komprese taky pomáhá, ta sníží rozdíl mezi tichými a hlasitými částmi, ale opět opatrně, jinak to bude znít uměle. Když už se rozhodneš pro kompresi, tak si nastav menší ratio a větší attack čas. Zkus si s tím pohrát na malých úsecích a poslouchat, co to udělá. Někdy je nejlepší to udělat ručně a nejhorší pasáže upravit jednotlivě. Taky se koukni na EQ, pokud máš špatně nastavený frekvence, můžeš to vybalancovat. Hlavně se neboj experimentovat.

126 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Robert Škoda
Robert Škoda

Nerovná hlasitost v podcastech je fakt otravná. Můžeš zkusit pár věcí. V Audacity je super funkce normalizace, která ti zvedne tichý zvuk a ztiší hlasité pasáže, ale dej pozor, ať to nepřeženeš, jinak zničíš dynamiku. Komprese taky pomůže vyrovnat hlasitost, ale opět to chce cit. Takže si s tím pohraj, udělej pár pokusných nahrávek a poslechni si to. Taky se doporučuje mít dobré mikrofony a nahrávat v klidném prostředí, protože i šum může ovlivnit výslednou hlasitost. A pokud je to podcast od někoho jiného, tak občas je dobré si stáhnout EQ plugin a trochu si s tím pohrát. Hlavně se neboj experimentovat a poslouchat, co funguje!

106 slov
1.1 minut čtení
25. 10. 2024
Luboš Daněk
Luboš Daněk