Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je nejlepší na analogové nahrávání?

Jaký mikrofon je nejlepší na analogové nahrávání?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaký mikrofon byste doporučili pro analogové nahrávání. Už nějakou dobu zkoumám různé možnosti, ale vždycky mě zajímá názor ostatních. Vím, že analogové nahrávání má svůj specifický zvuk a atmosféru, a proto si myslím, že je důležité mít ten správný mikrofon, aby to zaznělo co nejlíp. Plánuji nahrávat různé nástroje - kytaru, klavír a možná i vokály. Zajímalo by mě, jestli jsou lepší kondenzátorové mikrofony nebo dynamické, nebo jestli se hodí nějaké speciální modely od známých značek. Také by mě zajímalo, jak moc ovlivňuje cena kvalitní nahrávku. Je třeba investovat víc peněz do drahých mikrofonů, nebo jsou i levnější varianty, které nabízí dobrou kvalitu? Mám pocit, že analogové nahrávání vyžaduje jiný přístup než digitální, a proto bych chtěl slyšet zkušenosti ostatních. Které mikrofony vás zaujaly a proč? Přijde mi to jako důležitá součást celého procesu nahrávání a rád bych se poučil od těch, kteří mají víc zkušeností. Díky za jakoukoli radu!

156 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2022
Vlastimil Rada
Vlastimil Rada

Když jde o analogové nahrávání, tak doporučuju se zaměřit na dynamické mikrofony. Například Shure SM57 je super na kytary a bicí, a SM58 je klasika na vokály. Jsou cenově dostupné a vydrží fakt dlouho. Kondenzátorové mikrofony ti dají větší detail a transparentnost, což může být fajn třeba na klavír, ale ty obvykle stojí víc. Pokud chceš něco lepšího, tak určitě vyzkoušej modely od Neumann nebo AKG, ale to už je investice. Cenově dražší mikrofony často mají lepší frekvenční odezvu a méně šumu, takže pokud chceš kvalitní zvuk, je dobrý do toho investovat, ale jsou i levné možnosti, co ti udělají slušnou službu. Hlavně si hraj s umístěním mikrofonu, to má obrovský vliv na výsledný zvuk.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 7. 2023
Antonín Fučík
Antonín Fučík

Když se bavíme o analogovém nahrávání, hodně lidí doporučuje kondenzátorové mikrofony. Jsou super citlivé a zachytí detaily, což je pro zvukový zážitek důležitý. Například Shure SM57 je klasika na nástroje jako kytara a klavír, ale máš i levnější varianty, co tě nezruinují. Na vokály pak třeba AKG C214 nebo něco od Rode, to je taky solidní volba. Cena hraje roli, jasně, ale není to vždycky o drahých mikrofonech. Můžeš najít i dobré levnější kousky, co ti udělají slušnou službu. A jo, analog má svoje kouzlo, takže výběr mikrofonu je fakt důležitý. Myslím, že se neuděláš špatně s těmi klasickými značkami a modely. Důležité je zkoušet a najít si to svoje zvukové pojetí.

112 slov
1.1 minut čtení
27. 11. 2024
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková