Audacity.cz/Fórum/Jak si lépe organizovat své audio soubory, aby se k nim dalo rychle dostat?

Jak si lépe organizovat své audio soubory, aby se k nim dalo rychle dostat?

Mám doma spoustu audio souborů a říkám si, že bych to měl konečně nějak dali dohromady, ale nevím jak. Mám nahrávky z různých projektů, podcasty, hudební stopy a spoustu dalších věcí a teď to všechno jen tak leží na disku. Často se mi stává, že když něco potřebuju, tak to nemůžu najít a ztrácím čas s hledáním. Uvažoval jsem o různých způsobech organizace, ale nevím co je nejlepší. Mělo by smysl vytvořit složky podle typu souboru nebo podle projektů? A co metadata? Mám je nějak přidávat nebo upravovat? Zkoušel jsem i tagování souborů, ale nejsem si jistý, jestli to funguje tak jak bych chtěl. Jaké máte zkušenosti s organizací audio souborů? Co vám funguje? Existují nějaké nástroje nebo tipy, které byste doporučili? A co třeba cloudové služby – má to smysl pro audio soubory? Děkuji za vaše rady.

138 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2023
Zdeňka Stará
Zdeňka Stará

Takže, já mám podobnej problém s audio soubory. Zkoušel jsem pár věcí a tady je, co mi pomohlo. Mám to rozdělený na složky podle typů – jako podcasty, hudba, nahrávky projektů a tak. Každá složka má pak poddruhy podle témat nebo projektů. Když něco hledám, tak to jdu hledat přes tyhle kategorie a většinou to najdu rychleji.

Metadata jsou super, doporučuju je přidávat. Upravím si vždycky název, autora a žánr, abych to pak mohl snadno filtrovat. Tagování jsem zkoušel taky a nějak mi to nefungovalo, ale asi záleží na programu, co používáš.

Cloudové služby by mohly být fajn, pokud máš hodně souborů a chceš je mít přístupný odkudkoliv. Já například použil Google Drive – má to svoje plusy i minusy, ale aspoň jsem si to mohl rozdělit do složek a mít k tomu přístup z telefonu.

Taky se neboj využít software na správu médií – nějaký program jako MediaMonkey nebo Audacity může pomoct s organizací a úpravou metadat. Takže to chce zkusit víc metod a najít si to svoje.

167 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Stanislav Novák
Stanislav Novák

Nejlepší tipy na organizaci audio souborů? Rozděl si je do složek podle projektů, typů nebo dat. Třeba mít složku na podcasty, jinou na hudbu, a pak třeba ještě další podle projektů. To ti ušetří spoustu času. Metadata určitě upravuj a přidávej, to je fakt důležité, abys věděl, co kde máš. Tagování taky pomáhá, ale chce to mít systém, aby ses v tom neztratil. Můžeš zkusit nějaké programy jako MediaMonkey nebo MusicBrainz Picard na správu a tagování. Co se týče cloudu, pro audio soubory to smysl má, hlavně když chceš mít zálohu a přístup odkudkoliv. Na Google Drive nebo Dropbox to můžeš mít v pohodě. Hlavně nenechávej soubory jen tak ležet, to se pak blbě hledá.

115 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2024
Renata Vorlová
Renata Vorlová