Audacity.cz/Fórum/Co dělat s překrývajícími se audio soubory?

Co dělat s překrývajícími se audio soubory?

Narazil jsem na problém, který mi nedává spát. Pracuji v Audacity a při editaci se mi stalo, že mám několik audio stop, které se navzájem překrývají. Je to fakt chaotické a vůbec nevím, jak s tím naložit. Mám tam třeba vokály a instrumentální podklady, ale když to pustím, tak se to všude přehlušuje a slyší to jako jeden velký zmatek. Zkoušel jsem některé efekty, ale moc to nepomohlo. Když udělám změny na jedné stopě, tak to často ovlivní i ostatní. Nevíte, jakým způsobem bych mohl tyto překryvy odstranit nebo alespoň nějak zredukovat? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké techniky pro lepší míchání těchto stop, nebo třeba jestli je dobré použít nějaké určité nastavení při exportu. Třeba by bylo fajn se zamyslet nad tím, jestli je lepší udělat víc verzí těch stop a potom je porovnat, nebo jestli mám prostě vybrat jednu a tu upravit. Jaké máte tipy na tohle? A co třeba dynamika a EQ? Může to nějak pomoct? Každý tip nebo rada by mě fakt potěšila, protože chci, aby můj projekt zněl co nejlépe a teď jsem v takovém patu.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 11. 2024
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková

Několik nápadů, co s tím. Zkus si udělat nějakou základní mixáž, než to budeš upravovat. Zredukuj úroveň hlasitosti těch stop, co se překrývají. Klidně je ztiš, ať vyniknou ty důležitější prvky. Pak se zaměř na EQ – vyčisti frekvence, co se překrývají. Například u vokálů můžeš ubrat basy, aby víc vynikly nad nástrojema. Zvaž také panování – posunout stopy doleva nebo doprava může hodně pomoct, aby to znělo víc prostorově. Pokud máš víc verzí, porovnávej je klidně v jiných projektech a hraj si s efekty jako reverb nebo delay, ale opatrně – abys to nepřehnal. No a exportuj vždy v dobré kvalitě, třeba WAV místo MP3, ať se ti při mixu neztrácí detaily. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
6. 2. 2025
Milan Zlámal
Milan Zlámal

Myslím, že to chce trochu víc pořádku v těch stopách. Zkus si nejdřív udělat nějaký plán, co vlastně chceš, aby hrálo a co ne. Můžeš začít tím, že si určíš hlavní vokály a instrumentální linky, které bys chtěl mít dominantní. Pak je dobré hrát si s panoramou – posunout některé stopy víc vlevo nebo vpravo může pomoct rozdělit zvuk.

Co se týče EQ, tak určitě bys měl zkusit filtrovat frekvence – třeba u vokálů ubrat basy a zvýšit výšky, aby líp prosvítaly. Taky můžeš zkusit kompresi, aby se dynamika víc vyrovnala. Když použiješ i reverb nebo delay na některé instrumenty, tak to taky může přidat hloubku a oddělit je od vokálů.

Nezapomeň taky na úpravy hlasitosti jednotlivých stop – občas stačí jen mírně stáhnout ty silnější stopy, aby se ostatní mohly prosadit. A jo, klidně si vytvoř víc verzí a porovnej je – někdy zjistíš, že i drobné změny mohou udělat velký rozdíl. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
14. 9. 2024
Veronika Bezděková
Veronika Bezděková