Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit starých nahrávek, které už nepotřebuji?

Jak se zbavit starých nahrávek, které už nepotřebuji?

Mám spoustu starých nahrávek na svém počítači a vůbec nevím, co s nimi. Všechny tyhle zvuky a skladby, co jsem kdysi nahrával, už mi vůbec nic neříkají. Nahrál jsem je hlavně ze zvědavosti nebo jako pokusy s různými programy, ale teď mi jen zabírají místo na disku. Chci se jich zbavit, ale trochu se bojím, že bych mohl něco potřebovat v budoucnu. Jakým způsobem bych je měl efektivně vymazat? Měl bych je třeba přenést na externí disk, abych si je uchoval pro případ, že by se mi hodily? Nebo je prostě smazat a hotovo? A co když jsem si je uložil i na nějakých cloudových úložištích? Jak to tam vymazat? Zajímalo by mě i, jestli existují nějaké metody, jak šetrně zlikvidovat zvukové soubory, aby se nedaly obnovit, pokud bych náhodou udělal chybu a chtěl je zpátky. Případně máte někdo zkušenost s tím, jak to dělají profesionálové nebo hudebníci? Děkuju za jakékoliv tipy nebo rady!

154 slov
1.5 minut čtení
7. 6. 2024
Oldřich Dobiáš
Oldřich Dobiáš

Zbavit se starých nahrávek můžeš několika způsoby. Pokud máš obavy, že bys je mohl potřebovat, tak bych doporučil je přenést na externí disk. Tím si je uchováš, ale zároveň uvolníš místo na svém počítači. Když se rozhodneš smazat je, nezapomeň zkontrolovat i cloudové úložiště, kde bys je mohl mít uložené taky. Tam většinou stačí kliknout pravým tlačítkem a vybrat smazat, nebo to udělat přímo v aplikaci.

Pokud chceš být opravdu důkladnej a zabránit obnově souborů, můžeš použít programy na bezpečné mazání dat. Ty soubory přepíšou a znemožní jejich obnovu. Zkus třeba CCleaner nebo Eraser, ty umí mazat i tak, že se pak už nic nevrátí. Nezapomeň ale, že jakmile to uděláš tak je to fakt pryč.

Profíci většinou dělají zálohy na víc místech a pak se rozhodují co si nechat a co ne, ale pokud víš, že už ti to není k ničemu, klidně to smazat rovnou.

146 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Bohumil Kadlec
Bohumil Kadlec

Zbavit se starých nahrávek je celkem jednoduchý proces, ale chápu, že to může být těžké rozhodnutí. Zvaž, co chceš. Pokud si nejsi jistý, zkus je nejdřív přenést na externí disk. Tak je budeš mít "na dosah" a kdyby náhodou... ale většinou už se k tomu lidé nevracejí. Pokud chceš být opravdu důkladný, tak je smaž i z cloudu, ať se ti to tam neukládá. Můžeš použít speciální programy na vymazání souborů, které je odstraní pořádně a už se nedají obnovit. To by ti mělo dát klid, že to už nikdo nenajde. Profíci to většinou dělají podobně – buď přenesou na zálohu nebo mažou úplně. Nakonec je to tvoje rozhodnutí, ale pamatuj, že méně je někdy víc.

116 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Miroslava Kopalová
Miroslava Kopalová