Audacity.cz/Fórum/Jak mohu upravit EQ, abych zvýraznil basy?

Jak mohu upravit EQ, abych zvýraznil basy?

Mám takový problém, že když pracuji s nahrávkami v Audacity, basy mi přijdou často slabé a nevýrazné. Zkoušel jsem už různé efekty a filtry, ale pořád to není ono. Chci se zeptat, jestli někdo z vás ví, jak správně nastavit EQ tak, aby se mi podařilo zvýraznit basové frekvence. Zajímalo by mě, jaké konkrétní parametry bych měl upravit – třeba jestli mám zvýšit nějaké konkrétní frekvence nebo naopak snížit ty vyšší, aby basy lépe vynikly. A co třeba použití různých typů EQ? Je lepší používat grafický EQ nebo parametrický? Jaké byste doporučili hodnoty pro úpravu basů v mixu? Mám pocit, že když nastavím EQ špatně, může to celkově zkazit zvuk, tak bych chtěl mít jistotu, že dělám všechno správně. Díky moc za rady!

123 slov
1.2 minut čtení
14. 2. 2024
Anna Musilová
Anna Musilová

Zvýraznění basů v EQ může být tricky, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Zkus nastavit parametrický EQ a zaměřit se na frekvence mezi 60 a 100 Hz – to jsou typické basové frekvence. Můžeš je trochu zvýšit, třeba o 3-6 dB, ale opatrně, ať to nezní moc uměle. Naopak přidání trochu „ženského“ v oblasti kolem 200-300 Hz může dodat tělu zvuku, ale nezapomeň to pak vyvážit.

Co se týče vyšších frekvencí, zkus lehce stáhnout od 2 kHz nahoru, aby nelezly do basů. U grafického EQ to bude o něco těžší, protože nemáš takovou kontrolu jako u parametrického. Když uděláš něco moc agresivního, můžeš to narušit vyvážení celého mixu, tak to chce cit a trpělivost.

Nezapomeň poslouchat na různých reproduktorech, abys viděl, jak to sedí všude. A klidně si hraj s nastavením, dokud nenajdeš ten správný zvuk.

136 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Marek Šulc
Marek Šulc

Když chceš zvýraznit basy v EQ, tak začni tím, že se zaměříš na frekvence kolem 60-100 Hz. Tady bych doporučil mírně zvýšit gain, třeba o 3-6 dB. To by mělo dát basům víc těla. Naopak můžeš zkusit snížit frekvence nad 200 Hz, což pomůže vyčistit prostor a basy pak budou znít silněji. Co se týče typu EQ, parametrický EQ ti dá víc kontroly, takže si můžeš přesně nastavit šířku pásma a použití. Grafický EQ je fajn pro rychlé úpravy, ale s parametrem máš větší možnosti. Také nezapomeň na celkovou rovnováhu mixu – někdy můžeš mít moc basů, což pak zní rozmazaně. Takže vyzkoušej, hraj si s nastavením a poslouchej, co to dělá se zvukem.

114 slov
1.1 minut čtení
7. 2. 2025
Renata Háchová
Renata Háchová