Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu při nahrávání zvuku?

Jak se zbavit šumu při nahrávání zvuku?

Nahrávám zvuk ve studiu, ale občas se mi tam dostává hrozně moc šumu. Zkoušel jsem různé mikrofony, ale i tak mám pocit, že to není ono. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou osvědčené metody, jak se zbavit toho nepříjemného šumu, který mi kazí celý záznam. Rád bych věděl, jestli je lepší investovat do dražšího vybavení nebo jestli existují nějaké techniky, které by mi pomohly snížit šum přímo při nahrávání. Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké úpravy v audacity nebo jiném software, které by mohly pomoci s odstraněním šumu po nahrání. Mám také obavy ohledně akustiky místnosti – mohla by být příčina šumu právě v tom? Co všechno bych měl vzít v úvahu, abych dosáhl co nejlepší kvality zvuku? A ještě jedna věc – když už mluvím o mikrofonech, je nějaký speciální typ mikrofonu, který je lepší na snížení šumu? Děkuji za všechny tipy a rady!

145 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2021
Alois Hora
Alois Hora

Když jde o šum při nahrávání, tak první, co bych zkusil, je pořádně se podívat na akustiku místnosti. Zkuste přidat nějaké akustické panely nebo aspoň polštáře a koberce, aby se zvuk tolik neodrážel. Mikrofon je taky důležitý – zkuste kardioidní mikrofon, ten zachytí zvuk jen z jednoho směru a měl by redukovat okolní šum. V případě, že už nahráváte a šum tam je, v Audacity najdete funkci pro odstranění šumu. Nejdřív si vyberete vzorek šumu a pak to aplikujete na celý záznam. Jinak pokud máte rozpočet, investice do kvalitního mikrofonu a předzesilovače se vyplatí. Ještě se mrkněte na to, jestli nemáte nějaké elektronické zařízení blízko mikrofonu – ty můžou taky dělat rušení. Hodně štěstí!

114 slov
1.1 minut čtení
11. 4. 2024
Renata Háchová
Renata Háchová

Šum při nahrávání je fakt otravný. První věc, co bych doporučil, je kouknout se na akustiku tvé místnosti. Zkus ji trochu vylepšit – akustické panely, závěsy, nebo klidně i pěnové bloky na stěny můžou pomoct. Mikrofony s kardioidním směrováním jsou lepší, protože zachytí zvuk jen z přední strany a ignorují okolní šum.

Pak se podívej na kabely a konektory, pokud máš levnější vybavení, tak to může taky dělat problém. A co se týče softwaru, Audacity má funkci pro odstranění šumu – stačí udělat vzorek šumu a pak to aplikovat na celý záznam. Určitě se vyplatí investovat do kvalitnějšího mikrofonu, ale taky hodně záleží na nastavení a prostředí.

Takže shrnutí: zlepšit akustiku, vybrat správný mikrofon a pohrát si s nastavením v softwaru.

119 slov
1.2 minut čtení
9. 9. 2024
Šárka Beranová
Šárka Beranová