Audacity.cz/Fórum/Praskání zvuku při nahrávání v Audacity

Praskání zvuku při nahrávání v Audacity

Když se pokouším nahrávat zvuk v Audacity, tak se mi stává, že zvuk občas praská nebo se jakoby trhá. Vždycky mám pocit, že to kazí celkovou kvalitu nahrávky a já nevím, co s tím dělat. Mám nastavený mikrofon, který používám už dlouho a nikdy jsem s ním neměl problémy, ale teď je to jako by se něco změnilo. Zkoušel jsem různé formáty nahrávání a dokonce i jiné vstupní zařízení, ale pořád se to děje. Myslím si, že by to mohlo být nějaké nastavení v Audacity nebo něco ohledně mého počítače, ale nejsem si jistý, kde začít hledat příčinu. Může to být způsobené vysokým zatížením procesoru při nahrávání? Nebo by to mohlo mít něco společného s nastavením vzorkování? Vždycky jsem slyšel, že praskání zvuku může být způsobeno i tím, jaké má člověk nastavené buffer size nebo latenci. Jaké máte zkušenosti s těmito problémy? A co bych měl udělat, abych tomu předešel? Kdybyste měli nějaké tipy nebo rady, budu moc vděčný. Doufám, že se to dá nějak vyřešit, protože chci mít kvalitní nahrávky bez jakýchkoliv problémů.

174 slov
1.7 minut čtení
31. 10. 2024
Roman Slavík
Roman Slavík

Tohle praskání zvuku je dost častý problém, co se děje nejen v Audacity. Může to být způsobený hodně věcmi. Zkus se podívat na nastavení bufferu – větší buffer size by mohl pomoct s latencí a zamezit praskání. Také se ujisti, že máš správně nastavenou vzorkovací frekvenci, ideálně aby odpovídala tomu, co máš v projektu.

Další věc, co můžeš zkusit, je snížit zatížení procesoru – zavři všechny zbytečné programy a procesy na pozadí, když nahráváš. Můžeš taky vyzkoušet jiný USB port pro mikrofon nebo připojit jiný kabel, pokud používáš externí mikrofon. Někdy stačí taky aktualizovat ovladače zvukové karty nebo Audacity samotného.

Pokud máš možnost, tak si zkus nahrát něco v jiném DAW (Digital Audio Workstation) a uvidíš, jestli se to děje i tam. Taky by stálo za to vyzkoušet jiný mikrofon, abys zjistil, jestli to není problém s ním. Hlavně buď trpělivý, tyhle technické problémy se někdy řeší fakt těžko.

149 slov
1.5 minut čtení
12. 7. 2023
Miroslava Kadlecová
Miroslava Kadlecová

Může to být fakt dost frustrující, když ti nahrávky praskaj. Zkus se mrknout na pár věcí. První tip, co bych zkusil, je snížit latenci v nastavení Audacity. Většinou se to dá najít v Preferences, pak v Audio Settings. Zkus experimentovat s buffer size, menší hodnota může pomoct, ale občas to zase způsobí jiné problémy, tak to nevypusť úplně.

Další věc je kontrola procesoru a paměti. Když máš moc otevřených programů, tak to může CPU přetížit a pak se ti zvuk trhá. Fakt doporučuju mít při nahrávání zavřený všechen ten balast, co nepotřebuješ.

A ještě jedna věc - mrkni na ovladače zvukovky. Můžeš zkusit aktualizovat nebo přeinstalovat ovladače, občas to udělá divy. A jestli používáš USB mikrofon, zkus ho připojit do jiného portu.

Tak snad ti to pomůže vyřešit tvoje problémy s praskáním.

131 slov
1.3 minut čtení
16. 8. 2022
Hana Soukupová
Hana Soukupová