Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je nejlepší pro živé vystoupení s kapelou?

Jaký mikrofon je nejlepší pro živé vystoupení s kapelou?

Chtěl bych se zeptat, jaký mikrofon byste doporučili pro živé vystoupení s kapelou. Hrajeme různorodou muziku, od rocku po pop a občas i něco akustického. Zajímalo by mě, jestli je lepší investovat do dynamického mikrofonu nebo kondenzátorového, jaká je vlastně mezi nimi hlavní rozdílnost, pokud jde o live vystoupení? Měli jsme už pár mikrofonů na zkouškách, ale nikdy jsme nebyli úplně spokojení s kvalitou zvuku na pódiu. Záleží mi na tom, aby zvuk byl čistý a dobře přenášel naše výkony publiku. Slyšel jsem, že některé mikrofony mohou lépe potlačovat okolní hluk a jiní zase chválí ty, které zachycují více detailů. Jaký mikrofon byste doporučili pro hlasové výstupy? A co třeba směrovost? Je lepší mít mikrofon s kardioidní charakteristikou nebo vyzkoušet něco jiného? Také mě zajímá, jaké máte zkušenosti s různými značkami. Je nějaká značka, která se osvědčila pro živé vystoupení? Děkuji za všechny tipy a rady! Hledám něco, co mi pomůže dostat náš zvuk na vyšší úroveň.

157 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
Kamila Čermáková
Kamila Čermáková

Pokud hledáš mikrofon na live vystoupení, tak bych určitě doporučil dynamický mikrofon. Ty jsou prostě skvělé na pódium, zvlášť pokud hrajete rock nebo pop, protože dobře snášejí vyšší hlasitosti a potlačují okolní hluk. Kondenzátorové mikrofony jsou sice super na detaily a akustické věci, ale na živá vystoupení se s nimi můžeš potýkat s feedbackem a šumem z publika. Co se týče směrovosti, kardioidní mikrofony jsou fakt dobrá volba - soustředí se na zvuk před nimi a ignorují věci kolem, což je ideální pro kapelu. Značky jako Shure (SM58 je klasika), Sennheiser nebo Audio-Technica mají skvělé modely pro live použití. Když si vybereš něco z těchto značek, měl bys být v pohodě. Hlavně vyzkoušej různé mikrofony na zkouškách, abys věděl, co ti sedí nejlíp.

123 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2024
Lenka Skálová
Lenka Skálová

Pro živé vystoupení bych rozhodně doporučil dynamický mikrofon, hlavně kvůli odolnosti a schopnosti potlačovat okolní hluk. Kondenzátorové mikrofony jsou super na nahrávání ve studiu, ale na pódiu to může být problém s feedbackem a šumem. Kardioidní charakteristika je ideální, protože se zaměřuje na zvuk zepředu a ignoruje hluk ze stran, což je přesně to, co potřebujete na živých akcích. Značky jako Shure (konkrétně SM58) nebo Sennheiser jsou osvědčené a mají dobrou reputaci. Určitě se vyplatí investovat do něčeho kvalitního, co udrží váš zvuk čistý a silný. Zkuste si půjčit pár kousků a otestujte je na zkouškách - možná zjistíte, že některý vážně sedí lépe než ostatní.

106 slov
1.1 minut čtení
21. 8. 2024
Bedřich Procházka
Bedřich Procházka