Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum při nahrávání hlasu doma?

Jak snížit šum při nahrávání hlasu doma?

Nahrávám si občas nějaké podcasty a videa, ale mám problém se šumem, který se mi při nahrávání dostává do audio stop. Přijde mi, že i když mám celkem dobrou mikrofonovou výbavu, tak i tak slyším v pozadí různé ruchy, které ruší můj hlas. Mám úplně obyčejný byt, kde je hodně echo a zvuky z ulice a sousedů. Zkoušel jsem to nahrávat v různých místnostech, ale pořád to není ono. Chtěl bych vědět, jaké triky nebo techniky existují pro snížení šumu při nahrávání. Co třeba umístění mikrofonu, úprava akustiky v místnosti nebo nějaké softwarové filtry? Dost lidí říká, že stačí nahrávat na správném místě a mít dobrý mikrofon, ale já bych chtěl zkusit něco víc. Může někdo poradit, co všechno mohu udělat před nahráváním i po něm? Jaké materiály použít na tlumení zvuku? Kolik to může stát a co se vyplatí investovat? Rád bych měl kvalitní zvuk jako profesionálové, ale nevím přesně, jak na to. Děkuji za rady!

157 slov
1.6 minut čtení
24. 8. 2024
Karel Koudelka
Karel Koudelka

Když se snažíš snížit šum při nahrávání doma, tady je pár tipů. Za prvé, umístění mikrofonu je klíčové. Zkus ho co nejblíž k ústům a dej ho do nějaké vzdálenosti od zdroje šumu (okna, dveře). Můžeš taky zkusit použít pop filtr, aby ses zbavil praskání a šumění. Potom zvaž akustiku místnosti – ideální je nahrávat v místnosti, která má měkké povrchy jako koberce, závěsy nebo polštáře. Tím se sníží echo a odrazy zvuku. Můžeš také použít i nějaké akustické panely, ale jsou dražší. Pokud chceš něco levnějšího, tak třeba pěnové bloky nebo i obyčejné deky na stěny.

Co se týče softwarových filtrů, zkus nějaký DAW (digitální audio workstation) jako Audacity, kde můžeš použít noise gate nebo noise reduction efekty na úpravu po nahrání. Nezapomeň si udělat testy a hodně experimentovat. Je to taky o tom najít si ten nejlepší způsob nahrávání pro sebe. Jestli máš možnost investice, dobrý mikrofon a sluchátka hodně pomůžou. Tak hodně štěstí s nahráváním!

158 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2024
Jaroslav Staněk
Jaroslav Staněk

Když chceš snížit šum při nahrávání, je pár věcí, co můžeš zkusit. První je umístění mikrofonu – snaž se ho mít co nejblíž k ústům a daleko od zdrojů šumu. Můžeš taky zkusit nějaké směrové mikrofony, které lépe zachytí jen tvůj hlas a potlačí okolní zvuky.

Co se týká akustiky v místnosti, zkus ji trošku upravit. Například závěsy, koberce nebo polštáře můžou hodně pomoct s echem. Pokud máš možnost, zkus i nějaké akustické panely – dají se sehnat za rozumnou cenu a dají se přilepit na zeď.

Před nahráváním zkontroluj, jestli nemáš zapnuté všechny elektronické zařízení, co by mohly dělat šum. Vypni ventilátory nebo klimatizaci, to taky může dost pomoct.

A po nahrávání můžeš použít nějaký software na úpravu zvuku, třeba Audacity nebo Adobe Audition, kde jsou různé filtry na odstranění šumu. Většinou to chce trochu experimentování s nastavením, ale výsledek může být mnohem lepší.

Investice do kvalitního vybavení se vyplatí, ale začni těmi levnějšími řešeními a uvidíš, co ti sedí. Akustické panely a dobrý mikrofon mají smysl. Hlavně klid a trpělivost pri nahrávání!

172 slov
1.7 minut čtení
4. 8. 2024
František Bárta
František Bárta