Audacity.cz/Fórum/Problém s rušivými zvuky při živém nahrávání

Problém s rušivými zvuky při živém nahrávání

Mám takový problém, který mě poslední dobou dost trápí. Když nahrávám živě, ať už je to hudba nebo nějaké mluvené slovo, vždycky se mi tam dostanou nějaké rušivé zvuky, které pak musím složitě odstraňovat. Zkoušel jsem různé mikrofony, ale pořád to není ono. Mám pocit, že i když se snažím nahrávat na klidném místě, tak se vždycky najde nějaký zvuk, co mi to celé zkazí. Třeba sousedé, co vrtají, nebo někdo venku křičí. Někdy si říkám, jestli bych se neměl zaměřit na lepší akustiku v místnosti, ale nevím, jak na to. Jaké mám možnosti? Je nějaký software, který by mi pomohl tyhle zvuky potlačit? Co třeba Audacity, dokáže s tím něco udělat? Myslím, že by mě zajímalo i to, jestli jsou nějaké techniky nahrávání, které by mi pomohly minimalizovat tyhle problémy. Třeba umístění mikrofonu nebo využití různých filtrů? Děkuju za jakýkoliv tip nebo radu.

144 slov
1.4 minut čtení
21. 4. 2024
Viktor Pánek
Viktor Pánek

Zní to jako dost frustrující problém. První věc je fakt ta akustika. Zkus si místnost trochu upravit, třeba nějaké polštáře, koberce nebo závěsy, aby to pohltilo zvuky. Mikrofon - zkuste směrový, ty lépe zachytí zvuk z jednoho směru a potlačí okolní hluk. Umístění mikrofonu je taky důležitý - dej ho blíž k mluvenému slovu nebo nástroji, to pomůže. Co se týče softwaru, Audacity má funkce pro odstraňování šumu, takže s tím můžeš zkusit hrát. Načti si vzorek šumu a pak ho odstraň z nahrávky. Pak můžeš zkusit i další programy jako Reaper nebo Adobe Audition, ty mají pokročilejší možnosti. A pokud je to jenom dočasné, někdy pomůže nahrávat v jinou dobu, kdy je venku klidnějc. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Monika Koutná
Monika Koutná

Máš pravdu, rušivé zvuky při nahrávání můžou být dost frustrující. Zkus pár věcí. Nejdřív klidně zapracuj na akustice místnosti. Třeba polštáře, koberce nebo závěsy můžou dost pomoci. Jakmile to trošku zlepšíš, zaměř se na umístění mikrofonu. Zkus ho dávat blíž k sobě a dál od zdrojů hluku, ideálně v nějakém rohu, kde to není tak slyšet.

Co se týče softwaru, Audacity určitě má nějaké nástroje na odstranění šumu. Můžeš zkusit použít funkci Noise Reduction - vezmi si chvilku ticha bez zvuků a pak aplikuj filtr na celý záznam. Nezapomeň, že lepší mikrofon může pomoct, ale i technika nahrávání hraje velkou roli. Možná by stálo za to zkusit i pop filtr nebo nějaký windscreen, pokud nahráváš venku.

Hlavně nezapomínej na trpělivost - nahrávání je o pokusech a omylech!

126 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2025
Ivana Havelková
Ivana Havelková