Audacity.cz/Fórum/Doporučte nějaké dobré plug-iny pro zpracování zvuku v Audacity?

Doporučte nějaké dobré plug-iny pro zpracování zvuku v Audacity?

Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo doporučení na kvalitní plug-iny, které se dají používat v Audacity pro zpracování zvuku. Slyšel jsem, že existuje spousta různých efektů a nástrojů, které mohou výrazně vylepšit kvalitu nahrávek, ale s tím množstvím možností je těžké se zorientovat. Používám Audacity už nějakou dobu, ale chtěl bych posunout své dovednosti o kousek dál a udělat své nahrávky profesionálnější. Mám na mysli jak efekty pro úpravu hlasu, tak i různé filtry a další zvukové procesory. Pokud s tím máte zkušenosti, byl bych moc rád za konkrétní názvy plug-inů a případně i krátký popis toho, co dělají a jak je používat. Taktéž by mě zajímalo, jestli jsou tyto plug-iny zdarma nebo jestli je potřeba za ně platit. Myslíte si, že se vyplatí investovat do placených verzí, nebo jsou ty zdarma dostatečné pro běžného uživatele? A co třeba kompatibilita s novějšími verzemi Audacity? Zkrátka – pokud někdo víte o něčem opravdu skvělém, sem s tím! Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2023
Jakub Bárta
Jakub Bárta

Zdar, pokud chceš v Audacity posunout zvuk na další úroveň, tak doporučuju pár plug-inů. Třeba ReaPlugs – to je balík zdarma a najdeš tam spoustu efektů jako kompresory, EQ a další věci. Pak je tu GSnap, což je skvělý auto-tune, když chceš upravit vokály. Nezapomeň na Voxengo Voxformer, ten sice není zdarma, ale je to super all-in-one pro vokály. Co se týče dalších, tak TDR Nova je parádní dynamický EQ a taky zdarma. Většina těchto plug-inů by měla být kompatibilní s novějšími verzemi Audacity, ale vždycky je fajn zkontrolovat jejich web. Placené verze mají víc funkcí a lepší kvalitu, ale pro běžného uživatele jsou ty zdarma často dostačující. Zkus si je nainstalovat a uvidíš, co ti sedne.

117 slov
1.2 minut čtení
24. 12. 2024
Vojtěch Vyskočil
Vojtěch Vyskočil

Tak to je super, že se chceš posunout dál! Zde je pár plug-inů, co bys mohl zvážit. Základní a zdarma jsou například VST efekty od TAL (Togu Audio Line) nebo Voxengo, ty mají fakt fajn reverby a kompresory. Pak je tu také Classic Compressor, což je hodně užitečný pro úpravu hlasu. Pokud hledáš něco na čištění zvuku, zkus Audacity's Noise Gate nebo ReaFIR od Reaperu - ten umí skvělý noise reduction.

Pokud bys chtěl něco placeného, tak třeba iZotope Ozone má trial verzi a je pecka, ale dost drahý. Kompatibilita s novějšími verzemi Audacity většinou nebývá problém, většina plug-inů funguje i s novějším softwarem.

Osobně si myslím, že pro běžné domácí nahrávání ti zdarma stačí. Když budeš mít ovládání efektů pod kontrolou, dá se udělat hodně i bez investic. Ale pokud chceš fakt profesionální výsledky a hodně možností, tak se do placených verzí vyplatí investovat.

145 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2024
Milada Nováková
Milada Nováková