Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit equalizér, aby zněly vokály jasněji?

Jak nastavit equalizér, aby zněly vokály jasněji?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení equalizéru v Audacity. Chci, aby mé vokály zněly jasněji a lépe se prosadily v mixu, ale upřímně, zatím se mi to moc nedaří. Zkoušel jsem různé nastavení, ale pořád mám pocit, že jsou vokály buď příliš slabé nebo naopak přehnaně ostřejší a nepříjemné na poslech. Zajímalo by mě, jaké frekvence bych měl zvýšit nebo naopak snížit, abych dosáhl čistého zvuku. Četl jsem, že je důležité zaměřit se na určité oblasti spektra, ale nejsem si úplně jistý, které to přesně jsou. Jaké máte tipy pro nastavení EQ? Měli byste doporučit nějaké konkrétní hodnoty pro basy, středy a výšky? A co třeba použití různých filtrů? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Omlouvám se za možná zmatené otázky, ale fakt bych rád vylepšil kvalitu svých nahrávek a udělal vokály víc slyšitelnější. Díky moc za každou radu!

141 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2024
Luboš Vaculík
Luboš Vaculík

Jasně, vokály je potřeba trochu vyzdvihnout. Zkus zvýšit frekvence kolem 3 kHz až 6 kHz, to by mělo pomoct, aby byly víc slyšet. Občas taky pomůže snížit něco kolem 200-300 Hz, pokud se ti zdají moc mudlové nebo zabraný. Je dobré hraj si s Q faktorem, čím užší pásmo, tím víc to vyčnívá, ale opatrně, ať to nezní nepřirozeně. Jestli máš možnost, zkus použít high-pass filtr na něco kolem 80 Hz, to zbavíš nežádoucích basů, který by mohly zamlžit zvuk. A neboj se experimentovat, každý hlas je jiný, tak najdi co sedí právě tvým vokálům. Dobře poslouchej a upravuj podle toho. Hodně štěstí!

103 slov
1 minut čtení
6. 8. 2024
Jakub Janeček
Jakub Janeček

Dobrý, tak tady je pár tipů, co jsem se naučil. Pokud chceš, aby vokály zněly jasněji, zaměř se na frekvence kolem 3 kHz až 6 kHz. Tyhle frekvence dělají vokály víc pronikavý. Zkus zvýšit okolo 4 kHz lehce, ale pozor, ať to není moc, jinak to bude nepříjemný. Naopak můžeš ubrat něco pod 300 Hz, pokud tam máš hodně basů, co je přehlušují. Taky je dobrý zkontrolovat, jestli nemáš moc nízkých frekvencí, to může vokály zatížit. Filtry jako high-pass můžou pomoct odstranit šum a nežádoucí basy. Vždycky je dobrý si to poslechnout na různých reproduktorech nebo sluchátkách, abys viděl, jak to zní jinde. Měj na paměti, že každý hlas je jiný, takže možná budeš muset experimentovat s nastavením. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
2. 11. 2024
Dominik Tichý
Dominik Tichý