Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když se mix zdá být plochý a bez hloubky?

Co dělat, když se mix zdá být plochý a bez hloubky?

Mám takový problém, který se mi opakovaně vyskytuje při práci na svých nahrávkách. Když se podívám na mix, mám pocit, že je strašně plochý, jako by mu chyběla jakákoli hloubka nebo prostor. Zkouším různé efekty a úpravy, ale pořád to není ono. Vím, že je důležité mít v mixu určitou dynamiku a prostorovost, ale nevím přesně, jak toho dosáhnout. Měl jsem pár nahrávek, které zněly skvěle na samostatných stopách, ale když jsem je smixoval dohromady, najednou to zní jako jeden rozplizlý zvuk bez jakékoli struktury nebo charakteru. Je možné, že dělám něco špatně při EQ nebo kompresi? Nechci se vzdát, ale už nevím, co zkoušet. Někdy si říkám, jestli bych neměl začít od začátku nebo jestli je lepší použít nějaké speciální techniky pro vytvoření prostoru. Jaké tipy a triky byste mi doporučili pro obohacení mého mixu? Děkuji za jakoukoli pomoc!

140 slov
1.4 minut čtení
30. 3. 2022
Michaela Dubská
Michaela Dubská

Myslím, že to můžeš vyřešit pár jednoduchými věcmi. Zkus se zaměřit na EQ, hlavně na to, jaké frekvence boostuješ nebo cutuješ. Někdy stačí lehce ubrat některé střední frekvence, aby se věci víc propojily a dostaly prostor. Můžeš taky zkusit přidat reverb nebo delay na některé stopy – to může udělat zázraky s hloubkou. Zkus třeba různý typy reverbu nebo si pohrát s nastavením predelay, aby se mix nezdál jen plochý. Komprese je fajn, ale dávej pozor, abys ji nepřehnal – snaž se udržet dynamiku. Taky může pomoct panning, zkus rozložit nástroje do stereo prostoru, ať nezaplníš všechno na středu. A nakonec si dej pauzu od mixu a pak se k tomu vrať s čistou hlavou, často ti dojde něco, co jsi přehlídl. Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
25. 2. 2023
Viktor Říha
Viktor Říha

Když je mix plochý, můžeš zkusit pár věcí. Nejdřív se zaměř na EQ, možná máš nějaký prostor, co by potřeboval víc vzduchu. Zkus ubrat některý frekvence, třeba v oblasti 200-400 Hz, to může pomoct s klaritou. Potom můžeš přidat reverb nebo delay na některé stopy, to jakože vytvoří prostor a hloubku. Je dobré mít některé nástroje víc vpředu a jiné pozadí, aby se neztratily. Komprese taky může udělat hodně, ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak to zní jako kaše. Hraj si s panoramou – rozložení stop do stereo prostoru může věci oživit. A nezapomeň na dynamiku! Někdy stačí jen malinko zvednout úroveň u určitých částí, aby mix působil živěji. Zkus si vzít pauzu od toho mixu a pak se na to podívat s čerstvýma ušima.

126 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2022
Libor Bílek
Libor Bílek