Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v pozadí při nahrávání hudby?

Jak se zbavit šumu v pozadí při nahrávání hudby?

Už dlouho se snažím o kvalitní nahrávky, ale vždycky mě trápí ten samý problém - šum v pozadí. Ať už nahrávám doma, nebo ve studiu, je tu něco, co mi kazí zvuk. Zkoušel jsem různá mikrofony, ale pořád cítím, že to není ideální. Mám pocit, že i když se snažím hodně utlumit okolní zvuky, pořád se nějaký ten šum dostane do záznamu. Nevíte někdo nějaké osvědčené tipy na to, jak se toho zbavit? Zajímá mě, jestli existují nějaké specifické techniky nebo nastavení v programech na úpravu zvuku jako je Audacity. Taky by mě zajímalo, jestli hraje nějakou roli výběr místa pro nahrávání. Vím, že akustika prostoru může ovlivnit kvalitu záznamu, ale co konkrétně bych měl udělat? Jaké pomůcky by mi mohly pomoct snížit ten šum? Zkoušel jsem různé filtry a efekty, ale s výsledky nejsem spokojený. Také mě zajímají tipy ohledně nastavení mikrofonu. Jak daleko bych ho měl mít od zdroje zvuku nebo jestli je důležitý úhel, ze kterého nahrávám? Děkuju za každou radu!

164 slov
1.6 minut čtení
7. 10. 2024
Stanislav Fiala
Stanislav Fiala

Šum v pozadí může být fakt otravnej. První věc je místo nahrávání – zkus nahrávat v menší místnosti, kde jsou nějaký měkký věci (koberce, závěsy), co pohltěj zvuk. Ideálně se pokus o nahrávání na místech, kde nejsou rušivý zvuky jako auta nebo lidi. Co se týče mikrofonu, tak pokud máš možnost, použij kardioidní mikrofon, ten víc zachytí zvuk zepředu a méně z boků a zezadu. Drž ho blíž k ústům, ale ne zas moc, abys neměl přeexponované basy. A nezapomeň na pop filtr – ten ti pomůže zbavit se "p" a "b" zvuků.

Pokud jde o úpravy v Audacity, tak můžeš zkusit funkci Noise Reduction. Nejprve si udělej vzorek šumu a pak ho aplikuj na celý záznam. Ale pozor, moc toho nepřeháněj, jinak ti to může zeslabit i normální zvuky. Zkus i EQ – snížit basy a zvýšit výšky může udělat hodně. Důležitý je mít i správný nastavení gainu – moc vysoký gain přitahuje víc šumu. Takže hlej mikrofon, prostor a pak to doladíš v postprodukci. Drž se toho a snad to půjde lépe!

173 slov
1.7 minut čtení
18. 6. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal

Takže, šum v pozadí je hnusná věc. Zkus se zaměřit na pár věcí. První je akustika prostoru – pokud nahráváš doma, zkus to v místnosti s co nejméně odrazama. Pár polštářů a dek nebo nějaký akustický panel ti může pomoct. Co se mikrofonu týče, měl bys ho mít co nejblíž ke zdroji zvuku, ideálně tak 15-30 cm. A úhel nahrávání? Tam je to fakt důležitý. Zkus se na něj dívat trošku šikmo, ne přímo na něj. Taky zkontroluj, jestli nemáš zapnutý nějaký ventilátor nebo podobný zařízení, co dělá hluk.

Pokud jde o software jako Audacity, tam můžeš použít Noise Reduction funkci – vyber část ticha, kde je jen šum a pak ji použij jako vzorek pro odstranění. Ale bacha, abys tím nezničil i hlavní zvuk. Je dobrý hrát si s EQ a odstranit nízký frekvence pod 80 Hz, ty ti často dělaj neplechu.

Někdy pomůže i použití pop filtru nebo nějakých pěnových krytů na mikrofon. Pokud opravdu chceš mít klid od okolí, investice do kvalitního dynamického mikrofonu může také udělat zázraky.

A nakonec – klid a trpělivost! Nahrávání je umění, takže se snaž najít svůj styl a učit se z každého pokusu.

190 slov
1.9 minut čtení
28. 9. 2024
Patrik Duchoň
Patrik Duchoň