Audacity.cz/Fórum/Tipy na odstranění šumu z hlasových nahrávek?

Tipy na odstranění šumu z hlasových nahrávek?

Rád bych se zeptal, jestli máte někdo osvědčené tipy a triky na odstranění šumu z hlasových nahrávek. V poslední době jsem začal nahrávat některé projekty a bohužel se mi do nahrávek dostává spousta nežádoucích zvuků, jako je šum pozadí, praskání nebo dokonce i nějaké echo. Zkoušel jsem různé programy a pluginy, ale výsledek není vždy ideální. Možná by pomohlo, kdybych věděl, jaké konkrétní nastavení použít v Audacity nebo jestli existují nějaké jiné programy, které jsou účinnější. Zajímalo by mě také, jestli je lepší šum odstraňovat už při nahrávání, nebo až při postprodukci. Jaké mikrofony používáte vy a jak se vám daří eliminovat hluky? Mám pocit, že čím víc se snažím, tím víc šumu to přitahuje. Jaké máte zkušenosti s různými technikami jako je Noise Gate nebo EQ? Vím, že každá nahrávka je jiná, ale třeba nějaké základní tipy na to, co funguje pro vás a co ne. Předem díky za všechny rady a doporučení!

154 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2024
Vladimíra Kočová
Vladimíra Kočová

Pokud chceš odstranit šum z nahrávek, tak pár tipů. Určitě se vyplatí investovat do kvalitního mikrofonu, ideálně kondenzátorový, který lépe zachytí tvůj hlas a méně šumu. Při nahrávání se snaž mít co nejtišší prostředí - zavři okna, vypni všechno, co hučí. Pokud jde o Audacity, tak použij funkci "Noise Reduction". Nejprve si vyber část nahrávky se šumem, pak jdi na Efekty > Noise Reduction a dej "Get Noise Profile". Pak znovu označ celou nahrávku a znovu otevři Noise Reduction a nastav parametry - doporučuji začít s nižšími hodnotami a postupně upravovat, aby to nezničilo kvalitu hlasu. Zkus taky EQ, abys snížil nežádoucí frekvence. Noise Gate může pomoct na praskání nebo tiché části, ale dej pozor, aby neodstranil i tvůj hlas. Takže jak říkáš, každá nahrávka je jiná, ale tyhle triky obvykle fungují.

132 slov
1.3 minut čtení
6. 4. 2024
Jakub Matoušek
Jakub Matoušek

Zdravím, tak s šumem to může být fakt oříšek. Co se týče nahrávání, snaž se mít mikrofon co nejblíž k ústům, čím méně vzdálenosti, tím míň šumu. Taky doporučuji nahrávat v klidném prostředí, třeba zavřít okna a vypnout všechny elektronické zařízení, co nemáš zrovna potřebu mít zapnutá.

Pokud jde o postprodukci, Audacity má docela slušný nástroj na odstranění šumu. Zkus nejdřív vybrat část nahrávky jen se šumem (třeba 1-2 sekundy) a pak použij efekt „Noise Reduction“. Nastavení můžeš zkusit různé - typicky snížit „Noise reduction“ na 12-18 dB a „Sensitivity“ na 6-10. Ale experimentuj, každá nahrávka je jiná.

Taky zvaž použití EQ pro potlačení nízkých frekvencí, ty obvykle obsahují hodně šumu. Noise Gate může být užitečný, ale dávej pozor, aby ti to nevystřihlo důležité části hlasu.

Co se týče mikrofonů, kondenzátorové bývají lepší na detail, ale zase chytají víc okolního zvuku. Zkus si pohrát i s akustickými panely v místnosti, to může pomoct s odrazem zvuku. Hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
23. 9. 2024
Vladimíra Musilová
Vladimíra Musilová