Audacity.cz/Fórum/Jak vybrat správný mikrofon pro klávesy?

Jak vybrat správný mikrofon pro klávesy?

Čau, potřebuju poradit ohledně výběru mikrofonu pro moje klávesy. Chci, aby to znělo fakt dobře, ale nejsem si jistý, co všechno bych měl brát v potaz. Mám na mysli něco pro domácí nahrávání, takže chci, aby byl mikrofon kvalitní a dokázal dobře zachytit zvuk kláves. Zajímalo by mě, jestli je lepší kondenzátorový mikrofon nebo dynamický. Jaký je mezi nimi rozdíl a jaký byste doporučili pro klávesy? Dále se poohlížím po tom, jaké vlastnosti by měl mít ten správný mikrofon. Měla by hrát roli citlivost nebo frekvenční rozsah? A co třeba umístění mikrofonu při nahrávání? Je lepší ho mít blízko kláves nebo dál? Taktéž by mě zajímalo, jestli je dobré investovat do nějakého předzesilovače nebo jiného vybavení, aby se zlepšila kvalita zvuku. Kdybych měl dát rozpočet, tak zhruba okolo 3000 Kč, je to dost na slušný mikrofon? Rád bych věděl i něco o značkách, které jsou spolehlivé a nabízejí dobrý poměr cena/výkon. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s výběrem mikrofonu pro klávesy, budu moc vděčný za jakoukoli radu. Díky moc!

171 slov
1.7 minut čtení
16. 7. 2022
Daniel Řezáč
Daniel Řezáč

Pokud vybíráš mikrofon pro klávesy, tak kondenzátorový mikrofon je obvykle lepší volba, protože má širší frekvenční rozsah a citlivost, což je ideální pro zachycení detailů zvuku kláves. Dynamické mikrofony jsou spíš pro živé vystoupení, kde se hodí na hlas nebo nástroje s větší hlasitostí, ale pro studio to chce něco jemnějšího.

Co se týče umístění mikrofonu, zkus ho mít kousek nad klávesami, ale ne úplně blízko, aby to nedávalo moc „bubnový“ zvuk. Dál od kláves ti může pomoct zachytit i akustiku místnosti, což může znít lépe.

Rozpočet 3000 Kč je slušný na průměrný kondenzátorový mikrofon. Značky jako Audio-Technica nebo Rode mají dobré modely v této cenové kategorii. Předzesilovač by mohl být dobrá investice pro zlepšení kvality, zvlášť pokud chceš nahrávat opravdu profesionálně. Takže doporučuju hledat něco s dobrou citlivostí a frekvenčním rozsahem, ať ti to zní jak má.

138 slov
1.4 minut čtení
23. 5. 2022
Stanislav Matějka
Stanislav Matějka

Pokud hledáš mikrofon pro klávesy, tak kondenzátorový mikrofon je většinou lepší volba. Tyhle mikrofony mají větší citlivost a širší frekvenční rozsah, což je ideální pro zachycení jemných detailů zvuku kláves. Dynamický mikrofon se spíš hodí na hlas nebo bicí, takže na klávesy to není ono.

Při nahrávání se doporučuje mít mikrofon kousek od kláves, ale ne moc blízko, aby se vyhnul nežádoucímu šumu a reverberaci. Vhodná vzdálenost je tak 20-30 cm.

Co se týče vybavení, předzesilovač může být užitečný pro zlepšení kvality zvuku, zvlášť pokud je mikrofon pasivní. S rozpočtem 3000 Kč bys měl najít slušný model, třeba něco od značek jako Audio-Technica nebo Rode – ty mají dobrý poměr cena/výkon. Pro domácí nahrávání bys měl být spokojený.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 11. 2023
Radek Jonáš
Radek Jonáš