Audacity.cz/Fórum/Jak dosáhnout čistého zvuku z nahrávky kláves?

Jak dosáhnout čistého zvuku z nahrávky kláves?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl udělat, aby moje nahrávky kláves zněly mnohem čistěji a profesionálněji. Mám pocit, že když nahrávám, tak to vždycky vyjde nějak rozmazaně nebo s rušivými zvuky na pozadí. Používám Audacity a zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní techniky nebo nastavení, které by mi pomohly zlepšit kvalitu zvuku. Co třeba úpravy EQ nebo nějaké efekty, které by mohly pomoci? Zkoušel jsem už různé mikrofony, ale pořád to není ono. A co například nastavení úrovně nahrávání? Jaký je ideální poměr hlasitosti pro klávesy? Uvažoval jsem také o tom, jestli by mi pomohla nějaká externí zvuková karta nebo mikrofon s lepším přenosem. Taky mě zajímá, jak pracovat se šumem v pozadí – existují nějaké techniky na jeho odstranění? Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo rady od zkušenějších hudebníků a producentů. Každý malý detail se může hodit a rád se naučím něco nového!

150 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2022
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát

Takže, pokud chceš dosáhnout čistějšího zvuku z kláves, tady je pár tipů. První věc, co můžeš zkusit, je umístění mikrofonu. Zkus ho dát blíž ke klávesám, ale ne zas moc, aby se ti to neodráželo zpátky. Co se týče úrovně nahrávání, snaž se mít vrchol kolem -6 dB, aby ti to nepřesáhlo a nezní to pak rozmazaně.

EQ může hodně pomoct – zkus snížit nízké frekvence, tak kolem 80 Hz a přidat trochu výšek kolem 5-10 kHz pro jasnost. Taky fakt záleží na tom, jaký máš mikrofon; levný mikrofony můžou dělat šum. Zkus něco lepšího nebo aspoň externí zvukovku.

Co se týče šumu na pozadí, tak Audacity má funkci na odstranění šumu – vyber vzorek ticha a pak aplikuj filtr. Pak můžeš taky zkusit kompresi, aby to znělo víc profesionálně a vyrovnaně.

Celkově experimentuj s různými technikami a neboj se udělat víc pokusů. Hlavně trénuj ucho! S praxí se to určitě zlepší.

151 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Blanka Matoušková
Blanka Matoušková

Když chceš mít čistý zvuk z kláves, tak tady je pár tipů, co můžeš zkusit. První věc je určitě pozice mikrofonu – snaž se ho nahradit nebo posunout blíž k klávesám, ale ne moc blízko, aby nebyl přehlušený. Zkus i jiný typ mikrofonu, jako kondenzátorový, ten má často lepší frekvenční odezvu.

Další věc jsou úrovně nahrávání – snaž se držet peak kolem -12 dB až -6 dB, aby tam bylo dost prostoru pro úpravy. Jakmile máš nahráno, zkus EQ – ubrat nějaké nízké frekvence, které můžou způsobovat to "rozmazání", a naopak zvýšit střední a vyšší frekvence pro jasnost.

Co se týče šumu na pozadí, Audacity má funkci pro odstranění šumu, ale buď opatrný, aby jsi neztratil příliš detailů. Vždycky je lepší nahrávat v tichém prostředí, jestli to jde. Externí zvukovka může taky dost pomoct s kvalitou přenosu a snížením latence.

Celkově si hraj s nastavením a zkoušej různé kombinace efektů, třeba reverb a delay v rozumných dávkách – ty můžou dodat hloubku bez rozmazání.

Hlavně se neboj experimentovat a najít svůj vlastní zvuk.

170 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Monika Kovářová
Monika Kovářová