Jak správně nahrát do orchestru, aby zněl vyváženě?
Přemýšlím, jak na to, abych při nahrávání orchestru dosáhl co nejlepší vyváženosti zvuku. Mám na mysli, jak správně umístit mikrofony, aby zachytily všechny nástroje tak, jak mají znít. Je jasné, že každá sekce orchestru má své specifické potřeby, ale jak se dá dosáhnout toho, aby zvukovou paletu netvořily jen jednotlivé nástroje, ale aby to celé znělo jako jeden harmonický celek? Jaké techniky nebo tipy byste doporučili pro mixování a úpravy, abych vyvážil například smyčce proti dechovým nástrojům? Slyšel jsem o různých metodách nahrávání jako je ORTF nebo XY, ale jaký má vliv na celkový výsledek? A co se týče postprodukce – jaké efekty nebo EQ nastavení byste použili, abyste povznesli zvuk orchestru? Nebo je lepší nahrávat každý nástroj zvlášť a pak je smíchat? Zajímalo by mě také, jak důležité je použití prostorového zvuku a zda byste doporučili i nějaké pluginy pro dodatečné vylepšení zvuku. Jak byste přistoupili k celkovému mixu a mastering procesu pro orchestrální skladbu? Chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a rady, protože hledám způsoby, jak to udělat co nejlépe.