Audacity.cz/Fórum/Jaké nastavení použít pro nahrávání dřevěných nástrojů v orchestru?

Jaké nastavení použít pro nahrávání dřevěných nástrojů v orchestru?

Přemýšlím, jak nejlépe nahrát dřevěné nástroje v orchestru. Jsem si vědom, že každý nástroj má svou specifickou charakteristiku a zvuk, takže by mě zajímalo, jaké nastavení byste doporučili pro optimální zachycení jejich zvuku. Jaké mikrofony byste používali, abych dostal tu nejpřirozenější reprodukci? Mám také namysli umístění mikrofonů - je lepší umístit je blíže k nástrojům nebo na větší vzdálenost, aby se zachytilo více prostoru a akustiky orchestru? Zajímalo by mě také, jaké úrovně gainu bych měl nastavit při záznamu, abych se vyhnul přebuzení nebo příliš tichému záznamu. A co efekty jako EQ nebo komprese - aplikuju je už při nahrávání, nebo až při postprodukci? Mám nějaké základní znalosti o nahrávání, ale rád bych se dozvěděl více o tom, jaké techniky a tipy byste doporučili na konkrétní dřevěné nástroje jako jsou flétny, klarinety nebo hoboje. Jaký je váš názor na to, jestli je lepší nahrávat s jedním mikrofonem pro celé těleso nebo použít vícero mikrofonů pro každý jednotlivý nástroj? Jaký typ zvukového rozhraní byste volili pro takovéto nahrávání? Jsem opravdu zvědavý na vaše zkušenosti a rady ohledně této problematiky.

178 slov
1.8 minut čtení
9. 12. 2023
Ivana Vorlová
Ivana Vorlová

Nahrávání dřevěných nástrojů je fakt výzva, ale mám pár tipů. Určitě zvaž nějaké kvalitní kondenzátorové mikrofony, třeba Neumann nebo AKG. Ty jsou skvělý na detaily a přirozený zvuk. Umístění mikrofonů se hodně liší podle nástroje – pro flétnu zkus blíž, klidně tak 30-50 cm, ale pro hoboje nebo klarinety můžeš zkusit víc než metr, aby se dostal prostorový zvuk.

Co se týče gainu, snaž se udržet úrovně kolem -12 dB, aby bylo dost headroomu a vyhnul se přebuzení. Efekty bych aplikoval až v postprodukci, protože vždycky je lepší mít čistý záznam a pak si s tím pohrát.

Pokud jde o mikrofony, můžeš zkusit i stereo párování pro celek orchestru a pak přidat další pro jednotlivé nástroje. To ti dá víc flexibility v mixu. A jako zvukovku doporučuji něco s dobrou dynamikou a nízkým šumem – Focusrite nebo PreSonus jsou solidní volba.

Důležitý je experimentovat a najít si to svoje nastavení, každé těleso má jinou akustiku.

153 slov
1.5 minut čtení
31. 8. 2024
Milena Prokopová
Milena Prokopová

Nahrávání dřevěných nástrojů je fakt výzva. Doporučil bych použít kondenzátorové mikrofony, mají lepší citlivost a zachytí detaily. Na flétnu nebo klarinet bys mohl zkusit něco jako Neumann KM184, je to super volba. Umístění mikrofonů záleží na tom, co chceš dosáhnout – blíž k nástroji pro detailnější zvuk, nebo dál pro více prostoru. V orchestru se často doporučuje stereo párování, třeba XY nebo ORTF, abys měl širší zvukovku a zachytil i akustiku sálu.

Co se týče gainu, snaž se držet kolem -6 dB až -12 dB na peak, aby ses vyhnul přebuzení. Efekty jako EQ a kompresi doporučuju udělat až v postprodukci, na nahrávání to můžeš nechat bez úprav, ať máš čistý záznam.

Jestli použít jeden mikrofon nebo vícero záleží na tvém nastavení a prostoru. Více mikrofonů ti dá víc flexibility při míchání. No a zvukovka? Něco s víc než dvěma vstupy by bylo ideální, třeba něco od Focusrite nebo PreSonus. Každopádně experimentuj a najdi si to svoje – to je na tom nejlepší!

161 slov
1.6 minut čtení
23. 9. 2024
Alois Řezáč
Alois Řezáč