Audacity.cz/Fórum/Jak najít správné frekvence pro basy v EQ?

Jak najít správné frekvence pro basy v EQ?

Když se snažím vyrovnat basy v EQ, často nevím, jaké frekvence bych měl vlastně hledat. Je to jako hledat jehlu v kupce sena. Zkoušel jsem různá nastavení, ale buď je to příliš basové a pak to zní jako jeden velký bum, nebo naopak skoro žádné basy a pak to zní jako by mi chyběla šťáva. Jaké frekvence obvykle fungují nejlépe pro basy, když chci, aby zvuk byl plný a zároveň čistý? Narazil jsem na nějaké rady ohledně subbasů kolem 60 Hz a pak něco kolem 120 Hz pro hlavní basové tóny, ale není mi jasné, jak to správně nakombinovat. Měli byste doporučit nějaké konkrétní techniky, jak najít ty správné frekvence, nebo jakým způsobem testovat, co sedí? Možná máte nějaké tipy, jak se vyhnout problémům s muddyness nebo jak optimalizovat mix tak, aby basy skvěle seděly s ostatními nástroji? Byl bych rád za jakékoli zkušenosti nebo triky, které by mi mohly pomoci lépe pracovat s EQ a najít ten správný zvuk. Děkuju!

161 slov
1.6 minut čtení
2. 11. 2021
Elena Píchová
Elena Píchová

Když ladíš basy, tak hlavně nezapomínej na to, že EQ je o rovnováze. Ty frekvence, co jsi zmínil, jsou dobrý začátek. Subbasy kolem 60 Hz dodají tloušť a pocit hloubky, ale moc jich nedávej, jinak to bude znít jako blátivý hrom. Ty hlavní basy kolem 120 Hz ti dají ten správný groove, ale zase se snaž vyhnout přebasování. Vždycky je dobrý poslechnout si mix na různých reproduktorech – sluchátka, bedny, auto – abys zjistil, jak to zní v různých situacích.

Pro vyčištění basů zkus použít high-pass filtr na jiných nástrojích, aby ses vyhnul muddyness. Zkus třeba snížit frekvence kolem 200-300 Hz na jiných instrumentech. A když už děláš EQ, nezapomeň na to, jak to sedí s kickem. Obě věci by měly spolupracovat – basy a kopák by měly mít jasně definované frekvenční pásmo, aby se vzájemně doplňovaly, ne aby si konkurovaly.

A nakonec – když pochybujete, méně je víc. Zbytečně se nesnažte o mega úpravy. Občas stačí drobné úpravy a správná komprese pro udržení dynamiky. Hlavně poslouchej a experimentuj, to je nejlepší cesta.

171 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2022
Martina Kříčková
Martina Kříčková

Když ladíš basy, tak je dobrý začít se zaměřením na frekvence kolem 60 Hz pro subbasy a pak kolem 100-120 Hz pro hlavní basové tóny. Tohle ti dá tu hmotnost, ale nesmíš to přehnat, jinak to zní jako mlha. Zkus použít nějaký narrow EQ a jemně zvýraznit tyhle frekvence, ale fakt opatrně. Vždycky při EQ se snaž najít i frekvence, které tě zmátly – můžeš trochu poklesnout někde okolo 200-300 Hz, aby ses vyhnul tomu muddyness efektu, co dělá zvuk takový rozmazaný. Ať už děláš cokoliv, je dobrý poslouchat v kontextu celého mixu, protože basy musí sedět s ostatními nástroji. Klidně si udělej pár referenčních skladeb a porovnávej, jak to zní. No a hlavně, neboj se experimentovat! Každý mix je jinej a to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhýho.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Petr Prchal
Petr Prchal