Audacity.cz/Fórum/Co mám udělat, když mi zní vokály příliš plechově?

Co mám udělat, když mi zní vokály příliš plechově?

Už dlouho se snažím o to, aby mé nahrávky v Audacity zněly co nejlépe, ale pořád se potýkám s jedním velkým problémem. Moje vokály vyznívají strašně plechově a uměle, což mě opravdu frustruje. Zkoušel jsem různé efekty a úpravy, ale nic moc mi nepomohlo. Mám pocit, že když zpívám, tak to zní jako kdybych byl zavřený v plechovém bunkru nebo něco takového. Jaké techniky nebo pluginy bych měl použít, abych tomu dal lepší zvuk? Je nějaká speciální equalizace, kterou byste doporučili pro hlas, nebo co udělat s reverbem? Nebo by mohlo být něco špatně s mým mikrofonem? Mám levný kondenzátorový mikrofon a možná by bylo lepší investovat do něčeho kvalitnějšího? Zajímalo by mě také, jestli je důležité mít správné nastavení gainu a úrovně před nahráváním. Jaké máte tipy na to, jak se vyhnout tomuto plechovému zvuku a dosáhnout toho, aby moje vokály zněly přirozeněji a tepleji? Díky za jakoukoli pomoc!

150 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2024
Bohuslav Matějka
Bohuslav Matějka

Zní to, jako bys měl problém s EQ a možná i s mikrofonem. Pokud máš levný kondenzátorový mikrofon, tak to může dost ovlivnit kvalitu. Zkus si na vokály pohrát s ekvalizací - obvykle se doporučuje ubrat nějaké frekvence kolem 200-300 Hz a přidat na 1-3 kHz, aby se hlas „prosvětlil“. Reverb bych taky nepřeháněl, zkus použít jen lehký, aby to neznělo jako v jeskyni. Ujisti se, že máš dobré nastavení gainu - ideálně bys měl mít signál silný, ale ne přebuzený. Když nahráváš, dej si pozor na akustiku místnosti, to může taky hodně pomoct. Možná by stálo za to uvažovat o lepším mikrofonu v budoucnu, ale zkus tyhle triky nejdřív a třeba tě to posune k lepšímu zvuku.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Josef Stehlík
Josef Stehlík

Zní to, jako bys měl problém s EQ a možná i s mikrofonem. Zkus nastavit EQ tak, aby ses zbavil těch plechových frekvencí, často to bývá někde kolem 2-4 kHz. Můžeš zkusit udělat lehký cut v těchto oblastech. Co se týče reverbu, dej na vokály míň a zkus spíš plate reverb než velký hall, aby to nebylo moc umělé. Taky se podívej na gain – když je moc vysoký, může to zesilovat nežádoucí zvuky. Když máš levný kondenzátorový mikrofon, možná bys mohl zainvestovat do něčeho lepšího, ale nejdřív zkus ty EQ a reverb úpravy. A nezapomeň na akustiku místnosti – jestli máš tvrdé plochy, může to taky ovlivnit zvuk. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
25. 1. 2025
Ivana Havelková
Ivana Havelková