Audacity.cz/Fórum/Proč mám tak nízký zvuk při nahrávání?

Proč mám tak nízký zvuk při nahrávání?

Nedávno jsem začal nahrávat nějaké podcasty a chcí mít kvalitní zvuk, ale narazil jsem na problém, který mě opravdu trápí. Když nahrávám pomocí Audacity, zvuk je strašně nízký a já nevím, čím to může být. Používám obyčejný mikrofon, ale mám pocit, že to není jen tím. Zkoušel jsem nastavit hlasitost na max a i tak mi přijde, že je můj hlas téměř neslyšitelný. Jaký mám vlastně použít gain na mikrofonu? Je možné, že to může být špatným nastavením v Audacity nebo je problém v tom mikrofonu? Snažil jsem se i různě experimentovat s nastavením kanálů a úrovní záznamu, ale stále nic. Možná by pomohlo používat nějaký externí předzesilovač? Nevíte, co by mohlo pomoci, abych dosáhl lepšího zvuku? Všímám si, že i ostatní lidi mají mnohem silnější zvuk a já bych chtěl vědět, jak toho dosáhnout. Děkuju za jakoukoli radu!

139 slov
1.4 minut čtení
8. 8. 2024
Vladimíra Bártová
Vladimíra Bártová

Můžeš mít nízký zvuk kvůli několika věcem. První, co bych zkontroloval, je nastavení gainu na mikrofonu. Zkus přidat gain, ale pozor, aby to nebylo moc, jinak ti to může šumět. Pak se podívej na nastavení v Audacity – ujisti se, že máš správně nastavený vstupní kanál a úroveň záznamu. Měl bys mít alespoň -12 dB při normální mluvě. Je taky dobrý si zkontrolovat, jestli nemáš mikrofon moc daleko od úst. Pokud nahráváš s obyčejným mikrofonem, možná bys mohl uvažovat o externím předzesilovači nebo lepším mikrofonu. Dobrý kondenzátorový mikrofon dokáže udělat hodně. A nezapomeň na akustiku místnosti – tlumící materiály můžou hodně pomoct. Zkus experimentovat s různými nastaveními a uvidíš, co ti sedne.

112 slov
1.1 minut čtení
17. 8. 2024
Jana Kříčková
Jana Kříčková

Zní to, že máš problém s gainem nebo nastavením mikrofonu. Zkus se podívat na to, jakou máš citlivost mikrofonu – některý levný mikrofony mají fakt mizernou úroveň záznamu. Když je gain moc nízký, tak si pak můžeš hlasitost zvednout, ale dostaneš tím šum a zkreslení. Spíš zkus najít správné nastavení přímo v Audacity – podívej se do Preference a nastav si vstupní zařízení a úroveň nahrávání.

Myslím, že by ti pomohl i externí předzesilovač, pokud ho nemáš, tak bys mohl zvážit investici do lepšího mikrofonu, co má víc gainu. Jinak zkus i nahrávat blíž k mikrofonu, to může hodně pomoct. A taky koukni na akustiku místnosti – občas stačí pár polštářů kolem a zvuk je hned lepší. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
13. 3. 2024
Petra Daňková
Petra Daňková