Audacity.cz/Fórum/Jak zvýšit hlasitost zvuku v Audacity?

Jak zvýšit hlasitost zvuku v Audacity?

Když pracuji v Audacity, často se setkávám s problémem, že zvuk, který nahrávám nebo upravuji, je příliš tichý. Zkoušel jsem různé věci, jako třeba zvyšování hlasitosti v nastavení, ale často to nepomůže a výsledek je pořád slabý. Chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje v Audacity, které by mi mohly pomoci zvýšit hlasitost zvuku efektivněji? Možná jsem přehlédl nějaké funkce nebo možnosti, které by mi mohly usnadnit práci. Je dobré použít funkci normalizace, nebo je lepší použít kompresor? Jak to vlastně funguje? A co když chci zvýšit hlasitost pouze určité části nahrávky? Bude mít zvýšení hlasitosti vliv na kvalitu zvuku? Mám strach, že když to udělám špatně, tak by se mohla objevit nějaká zkreslení nebo jiné problémy. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto? Jaké postupy používáte vy pro zvyšení hlasitosti v Audacity a co byste doporučili někomu, kdo s tím začíná? Děkuji moc za pomoc!

149 slov
1.5 minut čtení
14. 9. 2022
Eliška Holubová
Eliška Holubová

Zvýšení hlasitosti v Audacity je celkem jednoduchý proces, pokud víš, jak na to. Nejdřív můžeš zkusit funkci normalizace. Ta ti pomůže zvýšit úroveň zvuku napříč celou stopou, aniž bys musel řešit každý kousek zvlášť. Jen si dej pozor, abys neměl nastavený příliš vysoký limit, jinak ti to zkreslí zvuk.

Dále je tu kompresor, což je super nástroj na vyrovnání dynamiky nahrávky. Tím pádem zesílíš tichý zvuk a ztišíš ty hlasité části, takže celkově uslyšíš lépe. Ale opatrně s tím, aby to neznělo uměle.

Pokud chceš zvýšit hlasitost jen na určité části, můžeš označit tu část a pak použít efekty jako Amplify nebo Gain. Vždycky doporučuji udělat si nějaké testy, aby ses ujistil, že to nezkresluje.

Když zvyšuješ hlasitost moc najednou, může se ti to rozmazat nebo zkreslit, takže je lepší to dělat postupně a poslouchat výsledky. Hodně štěstí s úpravou!

139 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2025
Hana Šulcová
Hana Šulcová

Když chceš zvýšit hlasitost v Audacity, existuje pár způsobů, jak na to. Můžeš začít s normalizací, což je fajn, protože to automaticky zvedne úroveň zvuku na maximum bez clippingu. Stačí označit celý track nebo část, co chceš zvednout, jít do menu Efekty a vybrat Normalizace. Tím se vyrovná úroveň zvuku.

Jestli ale potřebuješ něco víc, tak kompresor je super nástroj. Ten zpevní ticho a zvýší hlasité části, takže zvuk bude znít plnější. Je dobrý si pohrát s nastavením prahu a poměru, aby to znělo dobře a nezní to zkresleně.

Pokud chceš zvednout hlasitost jen u určité části, můžeš použít efekt Amplify. Označ tu část a pak v Efektech vyber Amplify. Můžeš ručně nastavit, kolik chceš zvýšit, ale pozor na clipping – to znamená, že zvuk může být zkreslený, když ho zvedneš moc.

A jo, když to děláš špatně nebo zvyšuješ moc najednou, může se ti ozvat nějaké zkreslení nebo šum. Takže radši zvyšuj postupně a poslouchej rozdíly. Hlavně si vždycky udělej kopii původního tracku, abys nemusel litovat. Zkus si to a uvidíš, co ti víc sedí.

173 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Štěpán Klíma
Štěpán Klíma