Audacity.cz/Fórum/Jak nastavím správně kompresor, aby bylo všechno vyvážené?

Jak nastavím správně kompresor, aby bylo všechno vyvážené?

Zajímalo by mě, jak se správně nastavuje kompresor při práci s audionahrávkami, protože si nejsem jistý, co všechno to obnáší. Když nahrávám nějaké instrumentální skladby nebo vokály, tak mě trápí, že někdy jsou části příliš hlasité a jindy zase moc tiché. Snažím se najít rovnováhu, ale nějak mi to nejde. Jaké parametry bych měl sledovat? Co znamená threshold a ratio a jak to ovlivňuje celkový zvuk? Měl bych třeba začít s nějakými přednastavenými hodnotami a pak je doladit podle svých potřeb? Nebo je lepší nastavit vše ručně od začátku? Jakmile nastavím kompresor, co by měl být další krok? Mám se zaměřit na úroveň výstupu po aplikaci efektu? A co třeba attack a release časy? Jak moc to ovlivňuje dynamiku nahrávky? Mám vůbec používat kompresi na všechno, nebo jsou nějaké situace, kdy naopak spíš uškodí celému mixu? Rád bych znal názory a tipy od zkušenějších uživatelů, protože mám pocit, že jsem v tomto směru trošku ztracený. Takže jak tedy správně nastavit kompresor, aby bylo všechno vyvážené a znělo to skvěle?

169 slov
1.7 minut čtení
11. 5. 2024
Magdaléna Dvořáková
Magdaléna Dvořáková

Nastavení kompresoru je fakt důležitý, abys dosáhl vyváženýho zvuku. Začni s parametry jako threshold, což je úroveň, při který kompresor začne pracovat. Když nastavíš threshold nízko, tak ti to ořízne víc dynamiky. Ratio ti určuje, kolik dB snížíš nad touhle úrovní – vyšší číslo znamená víc komprese. Zkus třeba začít s ratio 4:1 a threshold někde kolem -10 dB a pak to doladit podle potřeby.

Attack a release časy jsou taky klíčový – attack určuje, jak rychle kompresor reaguje na zvuk, a release, jak rychle se vrací do původního stavu. Kratší attack může udělat zvuk víc agresivní, delší zase zanechá víc dynamiky. Release bys měl ladit podle toho, jak rychle se ti mění úroveň signálu.

Měj na paměti, že kompresi nemusíš použít na všechno. Někdy je lepší ji vynechat, třeba u akustických nástrojů nebo vokálů, kde chceš zachovat přirozenost. Po nastavení kompresoru se určitě podívej na úroveň výstupu, abys měl celkově dobře namixováno.

Pokud nevíš, kde začít, neboj se používat přednastavený hodnoty jako základ a pak experimentuj. Každá skladba je jiná, takže si hraj s tím, co ti sedí nejlíp.

177 slov
1.8 minut čtení
8. 6. 2024
Josef Jirásek
Josef Jirásek

Kompresor je fakt užitečná věc, ale můžeš se s ním lehce i spálit. Začni tím, že si nastavíš threshold, což je vlastně úroveň, od které se kompresor začne zapínat. Když to nastavíš nízko, tak budeš cítit víc efektu, ale zase ti to může udělat zvuk plochý. Ratio ti říká, kolik dB nad threshold bude kompresor komprimovat. Například 4:1 znamená, že když signál překročí threshold o 4 dB, ven dostaneš jen 1 dB. Takže čím vyšší ratio, tím větší komprese.

K attack času - to je doba, za kterou kompresor zareaguje na přehnaný signál. Rychlý attack ti utlumí nárazy a zpomalý nechá procházet víc dynamiky. Release zase určuje, jak rychle se kompresor vrátí do normálu po ztišení signálu. Tyhle dva parametry hodně ovlivňují celkový zvuk a pocit z nahrávky.

Přednastavené hodnoty můžou být dobrý start, ale neboj se experimentovat. Někdy je lepší nastavit všechno ručně podle toho, co potřebuješ. Po aplikaci efektu se zaměř na úroveň výstupu, abys neměl příliš vysoký level.

S kompresí se to má tak, že ji nemusíš používat na všechno. Někdy je lepší nechat vokály nebo nástroje dýchat bez ní. Takže když to s kompresí přeženeš, může ti to zničit celou dynamiku mixu. Zkoušej a poslouchej, co funguje nejlíp pro tvůj zvuk.

203 slov
2 minut čtení
9. 11. 2024
Lucie Stehlíková
Lucie Stehlíková