Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mi po použití kompresoru zkresluje zvuk?

Co dělat, když mi po použití kompresoru zkresluje zvuk?

Rád bych se zeptal, jestli má někdo zkušenosti s tím, co dělat, když po použití kompresoru v Audacity mi zvuk začíná zkreslovat. Mám pocit, že když nastavím kompresi na moje nahrávky, tak to sice zní hlasitěji, ale zároveň se objeví nějaké divné šumy a zesílení určitých frekvencí, které bych rád vyřešil. Zkoušel jsem různé nastavení prahu a poměru, ale pořád to prostě zní jinak, než jak bych si představoval. Nahrávám hlavně vokály a instrumenty a přitom chci zachovat co nejvíc přirozenosti zvuku. Může mít něco společného se vstupními úrovněmi signálu? Nebo je možná problém v tom, že kompresor musím používat jinak? Jaké jsou tipy na to, jak správně nastavit kompresor, aby nedocházelo k tomu zkreslení? A je možné použít nějaké další efekty nebo úpravy po kompresi, které by pomohly vyčistit zvuk? Rád by věděl také, jestli je lepší použít jiný typ kompresoru nebo zda existují alternativní metody zpracování zvuku v Audacity, které by mohly přinést lepší výsledky. Děkuji za jakékoliv rady či zkušenosti.

163 slov
1.6 minut čtení
17. 5. 2024
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová

Když ti po kompresi začíná zvuk zkreslovat, tak se koukni na pár věcí. První je určitě nastavení vstupní úrovně - zkus nahrávat s nižším gainem, aby ses vyhnul přebuzení. Pak zkontroluj prah a poměr, ale taky attack a release čas. Příliš rychlý attack může udělat zvuk umělým, zatímco dlouhý release může způsobit, že se zvuk chová divně. Co se týče šumů, zkus použít EQ před kompresí, abys odstranil nežádoucí frekvence. Po kompresi můžeš zkusit de-esser, pokud máš moc sibilantních zvuků. Jinak zvaž použití jiných typů kompresorů, třeba VST pluginy, které mají lepší algoritmy. Někdy stačí i jen hrát si s nastavením a poslouchat, co ti sedí nejvíc.

107 slov
1.1 minut čtení
11. 6. 2024
Andrea Jirková
Andrea Jirková

Zkreslení po kompresi může být fakt otravné, hlavně když nahráváš vokály nebo nástroje. Zkus se podívat na to, jakou máš vstupní úroveň signálu – jestli je moc vysoká, tak to může způsobit zkreslení už předtím, než se dostane k kompresoru. Zvaž nastavení prahu a poměru; zkus snížit poměr, aby nedocházelo k tunelování zvuku. Taky nezapomeň na attack a release časy – moc rychlý attack může zabalit dynamiku a zvuk pak zní uměle. Zkuste i EQ po kompresi, abys vyčistil určité frekvence, které vyčnívají. Pokud to nezabere, můžeš zkusit jiný typ kompresoru nebo dokonce použít více kompresorů na různých místech signálové cesty. Audacity má pár pluginů, které by mohly pomoct – třeba nějaké decentní VST efekty. Hlavně si hraj s nastavením a poslouchej, co ti sedí, ať to nezní jako škaredý šum.

131 slov
1.3 minut čtení
9. 11. 2024
Štěpán Klíma
Štěpán Klíma