Jak můžu mixovat více stop v Audacity?
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně mixování více stop v Audacity. Mám několik nahrávek, které bych chtěl zkombinovat dohromady, ale nějak se v tom ztrácím. Používám Audacity už nějakou dobu, ale zatím jsem se moc nesetkal s tím, jak efektivně pracovat s vícero stopami. Mám tu různé instrumenty a vokály a chci dosáhnout toho, aby to znělo jako celistvý hudební kus. Vím, že je možné přidávat další stopy a upravovat je, ale co přesně musím udělat, abych je správně smíchal? Jaká je ta nejlepší metoda pro úpravu hlasitosti jednotlivých stop, aby nebyly některé příliš nahlas nebo naopak tiché? A co efekty? Mám je přidávat na jednotlivé stopy nebo na celkové mix? Měly by všechny stopy mít stejný EQ nebo se to liší podle nástroje? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak správně synchronizovat stopy, když třeba jeden nástroj začíná o něco dříve než ostatní. Jak udržím dobrý poměr mezi jednotlivými nástroji a zpěvem? Jak bych měl postupovat při exportu výsledného mixu? Je lepší použít MP3 nebo WAV formát pro finální verzi? Budu fakt vděčný za jakékoliv rady a tipy od zkušenějších uživatelů. Děkuju moc!