Audacity.cz/Fórum/Jak nejlépe vyrovnat hlasitost různých nástrojů v audiosestřihu?

Jak nejlépe vyrovnat hlasitost různých nástrojů v audiosestřihu?

Přemýšlím, jak správně vyvážit hlasitost u různých nástrojů, když pracuji na svých nahrávkách v Audacity. Mám několik stop, kde se střídají kytara, basová kytara a bicí, ale občas se mi stane, že některé nástroje hrají příliš nahlas nebo naopak potichu. Mám pocit, že to narušuje celkový dojem z hudby a chtěl bych, aby všechny zvuky byly v harmonii, takže otázka je, jaký je ten nejlepší způsob, jak to udělat? Měl bych použít kompresi na některé stopy? Nebo je lepší upravit úrovně přímo v mixáži? Narazil jsem také na možnost použití normalizace, ale nejsem si jistý, jestli to skutečně pomůže. Jaké máte tipy na to, abych dosáhl co nejlepší rovnováhy mezi nástroji? Je dobré mít nějaký referenční track pro porovnání? Jakou techniku doporučujete pro úpravu hlasitosti a co všechno mám brát v úvahu při mixování? Děkuji za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2024
Eduard Starý
Eduard Starý

K vyrovnání hlasitosti nástrojů je fajn hned na začátku si udělat základní mix. Zkus začít tím, že si nastavíš úrovně jednotlivých stop tak, aby ti to znělo vyváženě už při prvním poslechu. Kytara může být víc dominantní než basa, takže s tím počítej. Komprese může pomoct stabilizovat výkyvy v dynamice, ale dávej pozor, ať to nezabije přirozený zvuk. Normalizace je fajn pro vyrovnání maximální úrovně nahrávky, ale nemusí ti to vyřešit celkový mix. Měj nějaký referenční track jako vzor, hodně to pomůže při porovnávání, co zní líp nebo hůř. Odsazení některých nástrojů do stran v panoramě taky může vytvořit lepší prostor a vyvážení. A nezapomeň na EQ – můžeš tím zjemnit nebo zvýraznit určité frekvence a udělat tak nástroje lépe slyšitelné v mixu.

123 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Oldřich Fojtík
Oldřich Fojtík

Při mixování zvuků je nejlepší začít s úrovněmi hlasitosti. Klidně si na začátku nastav všechny stopy na stejnou úroveň a pak je postupně dolaďuj. Kytaru, basu a bicí je dobrý mít trochu vyvážené, aby žádný z nástrojů nepřehlušil ostatní. Komprese může pomoct u některých stop, ale pozor, abys to nepřehnal. Normalizace ti může trochu narovnat úrovně, ale nespolehej na to jako na hlavní řešení. Referenční track je super nápad – můžeš ho použít k porovnání, jak by měl znít tvůj mix. A nezapomeň používat EQ k vyladění frekvencí, aby se nástroje navzájem nebijí. Hlavně trpělivost a uši – zkoušej to a poslouchej, jak to zní jako celek.

107 slov
1.1 minut čtení
24. 1. 2025
Ludmila Machačová
Ludmila Machačová