Audacity.cz/Fórum/Jak snížit latenci při nahrávání v Audacity?

Jak snížit latenci při nahrávání v Audacity?

Zajímalo by mě, jak mohu snížit latenci při nahrávání přes Audacity. Když nahrávám svou kytaru nebo zpěv, tak vždycky mám pocit, že zvuk, který slyším v sluchátkách, je opožděný, a to mi dělá problém s timingem. Zkoušel jsem různá nastavení, ale stále to není ono. Mám externí zvukovou kartu, která by měla být docela dobrá, ale nevím, jestli je to tím nebo nějakým nastavením v Audacity. Možná by pomohlo snížit velikost vyrovnávací paměti, ale když to udělám moc nízko, tak se mi objevují artefakty a praskání. Jaké máte tipy na optimalizaci latence? Měli jste podobné problémy? Jaké máte zkušenosti s nastavením bufferu nebo jinými parametry? Rád bych věděl, co všechno mohu udělat pro lepší synchronizaci zvuku. Přemýšlím také o tom, zda je třeba aktualizovat ovladače nebo jestli bych měl zkusit jiný formát souboru během nahrávání. Budu vděčný za každou radu a zkušenost!

142 slov
1.4 minut čtení
13. 7. 2024
Štěpán Němec
Štěpán Němec

Snížení latence v Audacity může být trochu boj, ale pár triků by ti mohlo pomoct. Nejprve zkontroluj nastavení zvukové karty. Měj nainstalované nejnovější ovladače, to je základ. Pak zkus upravit velikost vyrovnávací paměti – ideálně začni na 128 nebo 256 ms. Pokud slyšíš praskání, zkus to zvýšit na 512 ms a postupně zmenšuj, dokud nenajdeš ten správný balans.

Další věc, co můžeš zkusit, je zapnout "Direct Monitoring" v nastavení zvukovky, pokud to podporuje. Tím se sníží latence hodně. Také se ujisti, že nemáš spuštěné žádné náročné aplikace na pozadí, protože ty můžou zpomalit výkon. Místo nahrávání ve vysokém rozlišení vyzkoušej nižší vzorkovací frekvenci jako 44100 Hz, ať je to svižnější.

A nakonec zkontroluj i formát souboru – WAV je lepší než MP3 pro nahrávání. Pokud to stále nefunguje, tak uvažuj o jiné DAW, třeba Reaper nebo Ableton Live, občas jsou lépe optimalizované pro nižší latenci.

145 slov
1.5 minut čtení
30. 1. 2025
Šárka Beranová
Šárka Beranová

Snížit latenci v Audacity můžeš různýma způsobama. První věc, co bych zkusil, je zmenšit velikost bufferu ve zvukových nastaveních. Ale pozor, moc nízko to nedávej, jinak ti to začne praskat a objevovat se artefakty, jak jsi psal. Zkus najít nějaký kompromis – většina lidí doporučuje něco kolem 128–256 ms, ale záleží na tvé zvukovce a počítači.

Další tip je zkontrolovat ovladače pro tvou externí zvukovku. Ujisti se, že máš nejnovější verzi, protože staré ovladače můžou způsobovat problémy s latencí. Pokud je to možné, zkus používat ASIO ovladače místo WDM nebo MME – ASIO obvykle nabízí lepší výkon.

Jo a ještě jedna věc – při nahrávání se snaž použít formát WAV místo MP3. I když MP3 šetří místo, může to přidat další latenci, když to audacity dekóduje.

A pokud nahráváš kytaru nebo zpěv, zkusi si nastavit monitorování přímo na zvukovce. To ti umožní slyšet zvuk bez latence a hodně to pomáhá s pocitem synchronizace. Je to prostě o tom experimentovat a najít nejlepší nastavení pro tvůj systém.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 10. 2024
Jakub Bečka
Jakub Bečka