Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mám vysokou latenci při živém vystupování?

Co dělat, když mám vysokou latenci při živém vystupování?

Mám takový problém, který se mi stává pravidelně, když vystupuji naživo. Vím, že latence je něco, co ovlivňuje náš výkon, ale já mám pocit, že moje latence je fakt vysoká a je to hrozně frustrující. Když hraju na kytaru a zpívám zároveň, tak mám problém se synchronizací. Vždycky mám pocit, že mi to ujíždí a nedokážu se v tom orientovat. Je to jako mít zpoždění mezi tím, co dělám a tím, co slyším. Zkoušel jsem různá nastavení ve svém zvukovém rozhraní, ale nic moc nepomohlo. Možná používám špatné nastavení v Audacity nebo v jiných programech. Zkoušel jsem i různé kabely a mikrofony, ale stále se mi zdá, že je to pořád stejné. Můžete mi poradit, co bych měl udělat? Jaké možnosti mám pro snížení latence při živém vystupování? Existují nějaké techniky nebo tipy na úpravu nastavení? Je lepší použít jiný software? Jak to funguje s různými zvukovými kartami? Budu vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost. Děkuju!

156 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová

Zní to fakt otravně, chápu. Latence je problém, co hodně muzikantů řeší, zvlášť naživo. Zkus pár věcí: nejdůležitější je zkontrolovat zvukovku – pokud máš levnou, tak to může být katastrofa. Měl bys mít něco, co podporuje nízkou latenci. Pak se mrkni na nastavení bufferu v DAW nebo aplikaci, kde používáš zvukovku. Čím menší buffer, tím menší latence, ale pozor, moc nízký buffer může způsobit přerušování zvuku. Zkus taky experimentovat s ASIO ovladači, pokud je to možný – ty jsou zpravidla lepší než klasické ovladače. Jo a nezapomeň na monitoring – snaž se slyšet svůj hlas a kytaru co nejdřív. Pokud se ti zdá, že to furt drhne, zvaž použití jinýho softu na živé hraní, třeba Ableton nebo MainStage. A určitě vyzkoušej i jiný kabely a mikrofony, i když už jsi říkal, že jsi to dělal. Někdy to chce prostě pár pokusů a omylů. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2024
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Měl jsem podobný problém. Vysoká latence je fakt otravná, obzvlášť při živých vystoupeních. Tady je pár tipů, co mi pomohly:

1. Zkontroluj nastavení zvukové karty. Většinou je potřeba snížit buffer size. To by mělo zrychlit reakci.
  2. Zkus použít ASIO ovladače, pokud tvoje zvuková karta podporuje. Ty mají menší latenci než standardní ovladače.
  3. Pokud používáš Audacity, zkus jiný software jako třeba Reaper nebo Ableton Live, ty jsou lepší na živé hraní a mají víc možností pro snížení latence.
  4. Zkontroluj, jestli nejsou zapnutý nějaký efekty nebo plug-iny, co by mohly zvyšovat latenci.
  5. Měj si jistý, že máš kvalitní kabely a mikrofon, ale to už jsi asi zkoušel.
  6. Nakonec se podívej i na hardware – levné zvukovky často mívají větší latenci. Možná by stálo za to investovat do lepšího zařízení.
    Snad ti to pomůže, ať se můžeš soustředit na hraní a ne na techniku!
153 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová