Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší pro živé vystoupení?

Jaké mikrofony jsou nejlepší pro živé vystoupení?

Přemýšlím, jaké mikrofony by byly nejlepší pro moje živé vystoupení. Jsem zpěvák a občas i kytarista a chci, aby můj zvuk na scéně zněl co nejlépe. Uvažoval jsem o různých typech mikrofonů, ale nejsem si jistý, co vybrat. Zajímá mě, jestli se spíše hodí dynamické nebo kondenzátorové mikrofony pro koncerty? Slyšel jsem, že dynamické mikrofony jsou skvělé na živé akce, protože zvládají vyšší hlasitosti a zpětnou vazbu, ale co kondenzátory? Mám obavu, že když vezmu kondenzátorový mikrofon, tak nedokáže odolat hlučnému prostředí klubu nebo venkovního festivalu. Jaké máte zkušenosti s různými značkami a modely mikrofonů? Koukal jsem na Shure SM58, ale slyšel jsem i o Sennheiseru a Rode. Který z nich byste doporučili a proč? A co třeba bezdrátové mikrofony? Jsou dobré pro živá vystoupení, nebo je lepší mít kabelové? Jak moc je důležitá kvalita mikrofonu při živém hraní? Děkuju za jakékoliv tipy a rady!

145 slov
1.5 minut čtení
7. 7. 2024
Jan Jonáš
Jan Jonáš

Pro živé vystoupení jsou fakt dobrý dynamický mikrofony, hlavně kvůli odolnosti vůči zpětné vazbě a hluku. SM58 od Shure je klasika, co skoro všichni používají, zní dobře a přežije i drsnější podmínky. Sennheiser má taky fajn modely, třeba E835, který se hodí na zpěv, ale taky řeknu, že když jsi víc do akustiky a chceš lepší detaily, tak kondenzátorový mikrofony jako Rode NT1-A jsou super na studio, ale na pódium to chce něco robustnějšího. Bezdrátovky jsou fajn pro pohyb, ale zase se může stát, že ti dojde baterka v nejhorší chvíli. Kabely jsou spolehlivější. Kvalita mikrofonu je důležitá, protože to ovlivňuje tvůj zvuk a celkový dojem. Na závěr, zkus si mikrofon předtím vyzkoušet a uvidíš, co ti sedí nejlíp.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 2. 2025
Martina Bártová
Martina Bártová

Pokud jde o mikrofony na živá vystoupení, dynamické mikrofony jako Shure SM58 jsou fakt klasika. Mají skvělou odolnost vůči zpětné vazbě a zvládají i dost hlasité scénáře, což je super pro kluby a festivaly. Kondenzátorové mikrofony sice mají lepší zvukovou kvalitu, ale v hlučném prostředí to může být problém. Občas se používají na akustické nástroje, ale na zpěv bych šel raději do dynamiky.

Sennheiser a Rode taky nabízejí parádní modely, ale za mě ten SM58 prostě pořád vede. K bezdrátovým mikrofonům – jsou fajn pro pohyb na scéně, ale může to být risk s interferencemi. Když máš možnost, tak kabel je prostě jistota, hlavně na menších akcích. Kvalita mikrofonu je rozhodně důležitá, dobrý zvuk ti může udělat velký rozdíl. Takže investice do solidního mikrofonu se vyplatí!

125 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2024
Kateřina Staňková
Kateřina Staňková