Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit zvukové efekty na mikrofon během koncertu?

Jak nastavit zvukové efekty na mikrofon během koncertu?

Zajímá mě, jak správně nastavit zvukové efekty na mikrofon při vystoupení na koncertě. Mám nějaké základní vybavení a chtěl bych to dotáhnout k dokonalosti. Mám na mysli efekty jako reverb, echo nebo třeba flanger, ale vůbec nevím, jak je správně použít, aby to vyznělo profesionálně a nepřehlušilo mě to během zpěvu nebo hraní. Jaké zařízení k tomu vlastně potřebuju? Stačí mi jen mixer nebo musím mít i nějaké externí procesory? A co třeba software, jako Audacity nebo něco jiného, je to vhodné i pro živé vystoupení, nebo se to používá spíš na studijní nahrávky? Vím, že každý koncert je jiný a záleží na akustice místa, ale můžete mi prosím poradit nějaké obecné tipy na nastavení těchto efektů? Jakým způsobem by se měly nastavovat úrovně, abych měl zvuk vyvážený? A co dělat, když nějaký efekt nefunguje tak, jak bych si představoval? Je lepší mít efekty nastavené předem, nebo je měnit přímo během vystoupení? Prosím o jakékoli rady nebo zkušenosti. Rád bych se vyhnul trapasům a udělal svému vystoupení co nejlepší zvuk.

170 slov
1.7 minut čtení
17. 11. 2023
Dominik Tichý
Dominik Tichý

Nastavení zvukových efektů na mikrofon během koncertu může být trochu oříšek, ale tady je pár rad. První věc, co potřebuješ, je mixer. Ten by měl mít alespoň nějaké základní efekty jako reverb a echo. Externí procesory nejsou nezbytně nutné, ale pokud chceš víc flexibility, můžeš si nějaký pořídit. Co se týká softwaru jako Audacity, ten je spíš pro nahrávání a úpravy v studiu, na živé vystoupení to není ideální.

Pokud jde o nastavování efektů, začni s reverbem na nízké úrovni, aby to nepřehlušilo tvůj hlas. Echo je fajn, ale s mírou. Flanger může být zajímavý, ale opatrně s tím, aby to nevytvářelo chaos. Zkoušej efekty před koncertem a hraj si s úrovněma, dokud nenajdeš tu správnou rovnováhu.

Když něco nefunguje jak má, zkus to rychle změní v mixu nebo vypnout. Lepší je mít efekty nastavené předem, ale pokud se cítíš komfortně a máš asistenta, můžeš je během vystoupení měnit. Zkrátka experimentuj a naslouchej, co to dělá s tvým zvukem. Každé místo má jinou akustiku, takže buď připraven přizpůsobit se. Hodně štěstí!

170 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2024
Blanka Šimková
Blanka Šimková

Nastavit zvukové efekty na mikrofon během koncertu chce trochu praxe, ale tady je pár tipů. Pokud máš mixer, většina z nich už má nějaké základní efekty jako reverb nebo delay. Je dobrý začátek. Můžeš použít i externí procesory, ale to záleží na tom, kolik máš místa a peněz. Pokud mluvíme o software jako Audacity, ten se většinou používá spíš na nahrávání, živě bys měl radši sáhnout po něčem jako Ableton Live nebo jiný DAW s live funkcemi.

K efektům – reverb můžeš nastavit tak, aby dodal hlasu hloubku, ale pozor – moc reverb může udělat zvuk rozmazaný. Echo je super na zvýraznění určitých frází, ale taky to nepřeháněj, aby to nebylo rušivé. Flanger nebo phaser můžou být zajímavé na některých pasážích, ale měly by být spíš jemné. Doporučuji začít s nízkou úrovní efektů a postupně zvyšovat podle potřeby.

Pokud něco nefunguje jak má, zkus to vypnout a začít znovu. Je lepší mít efekty víc méně nastavené předem, než je měnit během vystoupení, protože pak se můžeš soustředit na výkon a ne na techniku. Zkoušej si to doma a uvidíš, co ti sedí nejlíp. Každé místo může znít jinak, takže mixuj podle akustiky daného prostoru.

192 slov
1.9 minut čtení
29. 1. 2025
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková