Audacity.cz/Fórum/Jaký zvukový plugin je nejlepší pro domácí nahrávání?

Jaký zvukový plugin je nejlepší pro domácí nahrávání?

Zdravím všechny audio nadšence! Chtěl bych se zeptat, jaké máte tipy na zvukové pluginy, které by byly ideální pro domácí nahrávání. Mám pár základních znalostí o nahrávání v domácím studiu, ale když přijde na výběr správného pluginu, jsem trošku ztracený. Hledám něco, co by mi pomohlo s mixováním a úpravou zvuku, ideálně i pro různé žánry. Třeba potřebuju něco na úpravu vokálů, ale také bych rád vylepšil kytarové stopy nebo i bicí. Zkoušel jsem už pár freeware pluginů, ale myslím, že bych mohl jít i do placených variant, pokud to za to stojí. Jaké máte zkušenosti s různými DAW a pluginy? Co byste doporučili za ty nejlepší nástroje na EQ, kompresi nebo reverb? Je tu někdo, kdo má v těchto pluginech už nějaké letité zkušenosti? Které vám nejvíc usnadnily práci? Ocenil bych jakékoli postřehy nebo rady, abych se vyhnul zbytečným chybám při vybírání toho správného zvukového pluginu pro své domácí studio. Díky moc!

153 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2024
Monika Netolická
Monika Netolická

Takže, když hledáš zvukový plugin do domácího studia, doporučil bych ti mrknout na několik kousků. Pro EQ je super třeba FabFilter Pro-Q 3, ten je fakt univerzální a lehce se ovládá. Na kompresi si dej pozor na Waves SSL G-Master, to dělá zázraky s vokály i bicími. Pokud potřebuješ reverb, tak Valhalla Room nebo Vintage Verb jsou skvělý a zvuk mají fakt luxusní. Co se týče vokálů, tak Antares Auto-Tune je klasikou, ale můžeš zkusit i Melodyne, pokud chceš víc kontroly. Jinak na kytary bych doporučil AmpliTube nebo Guitar Rig – oboje ti dodá parádní zvuk. Z freeware pluginů se dají použít i TDR Nova, což je skvělý dynamický EQ. Takže tohle by mělo pokrýt většinu tvých potřeb. Nezapomeň taky experimentovat, protože každé studio je jiný a co funguje mně, nemusí nutně fungovat tobě.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 2. 2024
Radek Kopecký
Radek Kopecký

Tak hele, pokud hledáš nějaký dobrý pluginy na nahrávání doma, můžu doporučit pár osvědčených kousků. Na vokály je super Waves CLA Vocals, ten ti fakt hodně pomůže se zpěvem. Na kytary zase zkusi AmpliTube nebo Guitar Rig, ty mají skvělý simulace zesilovačů a efektů. Co se bicí týče, tak EZdrummer nebo Superior Drummer jsou parádní pro tvorbu realistických bicích stop.

Když mluvíš o EQ a kompresi, FabFilter Pro-Q3 je top volba na EQ – fakt šikovnej nástroj. Na kompresi zase bych šáhnul po Waves SSL G-Master Bounce, ten dodá zvuku šťávu. A na reverb? Valhalla Room je prostě must-have, zvlášť pokud chceš přirozený zvuk.

Jasně, jsou to placený pluginy, ale za tu kvalitu to fakt stojí. Zkus si i Free VST jako TDR Nova na EQ nebo ReaComp od Reaperu, obojí ti dává hodně muziky za málo peněz. Tak snad ti to pomůže při výběru!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 10. 2024
Jakub Bečka
Jakub Bečka