Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon si koupit na natáčení podcastů?

Jaký mikrofon si koupit na natáčení podcastů?

Plánuji začít s podcastem a přemýšlím, jaký mikrofon by byl nejlepší pro natáčení. Je toho na trhu tolik, že nevím, co vybrat. Chci, aby zvuk byl kvalitní a aby mě lidi dobře slyšeli, ale nechci utrácet tisíce. Uvažoval jsem o kondenzátorových mikrofonech, protože jsem slyšel, že ty jsou fajn na mluvené slovo, ale pak jsem narazil i na dynamické mikrofony, které prý bývají odolnější a lépe se hodí do rušnějších prostředí. Jaké máte zkušenosti s těmito typy mikrofonů? Je lepší jít do USB mikrofonu pro začátek, nebo se vyplatí investovat do XLR mikrofonu a mixážního pultu? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické modely, které byste doporučili pro začátečníky. Jak je to s příslušenstvím jako pop filtry nebo stojany? Není to zbytečné, nebo to naopak hodně pomůže? Jaký mikrofon používáte vy a proč jste si ho vybrali? Byl bych rád za jakékoli tipy a rady, protože chci, aby můj podcast měl co nejlepší zvuk a byl příjemný na poslech.

160 slov
1.6 minut čtení
24. 5. 2022
Jakub Košťál
Jakub Košťál

Pro začátek bych šel určitě do USB mikrofonu. Jsou snadné na používání a nemusíš kupovat mixážní pult, což ti ušetří peníze. Kondenzátorové mikrofony mají lepší zvuk na mluvené slovo, ale pokud plánuješ nahrávat v hlučném prostředí, tak dynamické by byly lepší, protože víc potlačují okolní zvuky. Doporučil bych třeba Audio-Technica ATR2100x-USB nebo Samson Q2U, oboje jsou super pro začátečníky a dají se používat i jako XLR mikrofony, když bys chtěl přejít na složitější setup. Co se týče příslušenství, pop filtr je fakt dobrá věc, pomůže eliminovat praskání z "p" a "b". Stojan taky není špatný nápad, protože to zlepší akustiku a nebudeš mít rušivé zvuky od stolu. Hlavně to neber moc vážně na začátku, důležité je, aby tě podcast bavil.

120 slov
1.2 minut čtení
21. 11. 2024
Michaela Vávrová
Michaela Vávrová

Takže, co se týká mikrofonů na podcasty, tak kondenzátorový mikrofon je fajn volba, ale pokud plánuješ natáčet v nějakým rušnějším prostředí, tak bych spíš doporučil dynamický. Ten totiž líp zvládá okolní hluk. USB mikrofony jsou super pro začátečníky, protože je to jednoduchý a nemusíš nic složitě nastavovat. Ale XLR s mixážním pultem ti dá víc flexibility a lepší zvuk, když to dotáhneš k dokonalosti.

Pokud jde o konkrétní modely, tak za zmínku stojí třeba Audio-Technica ATR2100x-USB nebo Shure SM58, což je klasika a má skvělou kvalitu zvuku. Nezapomeň na pop filtr, ten fakt pomůže s těma prskavýma zvukama a stojan je taky dobrý mít, aby ses nemusel držet mikrofonu v ruce.

Jinak já používám nějaký levnější kondenzátor a jsem spokojený, ale uvidíš, co ti sedne. Každopádně, vybírej podle toho, jakou máš představu o natáčení. Hlavně se neboj experimentovat!

137 slov
1.4 minut čtení
2. 12. 2024
Jindřiška Křížová
Jindřiška Křížová