Audacity.cz/Fórum/Můžu použít obyčejný mikrofon na zpívání a mluvení?

Můžu použít obyčejný mikrofon na zpívání a mluvení?

Zajímalo by mě, jestli je možné používat obyčejný mikrofon, co se prodává třeba v elektru, na zpívání i na mluvení. Já mám doma takový klasický dynamický mikrofon, který jsem používal hlavně na nahrávání hlasu při různých projektech, ale chtěl bych zkusit i zpívat. Myslím, že není špatné mít jeden mikrofon, který by zvládal obojí, ale nejsem si úplně jistý. Je tenhle typ mikrofonu dostatečně kvalitní pro zpěv? Jaký je vlastně rozdíl mezi mikrofony určenými pro mluvení a těmi, co jsou určené pro zpívání? Zajímalo by mě také, jestli se to nějak ovlivňuje kvalitu zvuku při nahrávání v programu jako je Audacity. Hlas bych měl asi jiný při zpívání než při mluvení, takže nebudu mít nějaké problémy s tím, že to nebude znít dobře? A co když chci používat efektové procesory nebo něco takového, pomůže mi obyčejný mikrofon i s tím? Mám strach, že když použiju nesprávný mikrofon, tak to pak nebude znít tak jak bych chtěl. Takže prosím o názory nebo zkušenosti ostatních, kteří už to třeba zkoušeli, jak to dopadlo a jestli byste mi doporučili investovat do lepšího mikrofonu na zpěv nebo stačí ten obyčejný. Dík všem za odpovědi!

190 slov
1.9 minut čtení
15. 8. 2024
Zdeňka Hrušková
Zdeňka Hrušková

Takže, jasně že můžeš použít obyčejný dynamický mikrofon na zpívání i mluvení. Tyhle mikrofony jsou fakt univerzální, i když nejsou nejlepší na všechno. Rozdíl mezi mikrofony na mluvení a zpívání je spíš v tom, jak zvládají různé frekvence a dynamiku zvuku. Mikrofony na zpěv většinou lépe zachycují nuance a detaily hlasu. Ale pokud máš dobrý dynamický mikrofon, klidně ho zkus – nahrávky v Audacity by měly být ok, i když asi nebudeš mít ten super profi zvuk. Hlavně se neboj experimentovat s efekty, obyčejný mikrofon ti to umožní taky. Měj na paměti, že kvalita nahrávky hodně závisí i na technice zpěvu a nastavení, takže si s tím pohraj. Pokud tě to chytne a plánuješ to brát vážně, pak bych uvažoval o lepším mikrofonu časem. Ale teďka to můžeš klidně zkusit s tím, co máš.

134 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2024
Karel Novotný
Karel Novotný

Jasně, obyčejný dynamický mikrofon můžeš klidně použít na zpívání i mluvení. Většina z nich je dost univerzální a zvládne obojí. Rozdíl mezi mikrofony na mluvení a zpívání většinou spočívá v tom, jak zachycují zvuk. Mikrofony na zpěv můžou mít lepší frekvenční odezvu pro hlasy a nuance, ale pokud máš dobrý dynamický mikrofon, neměl bys mít velký problém. Kvalita zvuku v Audacity závisí víc na technice nahrávání než na mikráku, takže když se s tím trochu pohraješ, mohla bys být spokojený. Efektové procesory fungují taky s obyčejným mikrofonem, ale lepší mikrofon ti určitě dá víc možností a lepší zvuk. Pokud to myslíš s hudbou vážně, možná investice do kvalitnějšího mikrofonu za to stojí.

112 slov
1.1 minut čtení
26. 4. 2023
Martin Sýkora
Martin Sýkora