Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum v pozadí ve svém podcastu pomocí Audacity?

Jak snížit šum v pozadí ve svém podcastu pomocí Audacity?

Přemýšlím, jak udělat svůj podcast kvalitnější a jednou z věcí, která mě trápí, je šum v pozadí. Občas mám pocit, že mi to kazí celý poslech a chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, jak se s tím dá v Audacity vypořádat. Zkoušel jsem už pár triků, ale výsledek nebyl nic moc. Chtěl bych snížit ten rušivý zvuk na minimum, abych mohl posluchačům nabídnout čistější a příjemnější zážitek. Nechci, aby můj podcast zněl jako nahrávka ze sklepa nebo něco podobného. Hledám nějaké konkrétní postupy nebo nastavení, které by mi mohly pomoci zbavit se šumu. Které efekty bych měl použít? Je lepší použít filtr na šum nebo něco jiného? A co třeba nastavení mikrofonu – ovlivňuje to kvalitu zvuku? Budu vděčný za jakékoliv tipy nebo rady od těch, kteří mají s tímto problémem zkušenosti. Jaké máte osvědčené metody pro odstranění nežádoucích zvuků a jak moc to ovlivní celkovou kvalitu nahrávky? Díky moc!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 6. 2024
Vlastimil Čermák
Vlastimil Čermák

Na šum v pozadí je v Audacity pár triků, co fakt můžou pomoct. První věc, co zkus, je použít efekt "Noise Reduction". Nejprve si vyber úsek, kde je jen ten šum, a pak ho zafixuj jako vzor. Potom to aplikuješ na celou nahrávku a mělo by to výrazně pomoct. Zkus nastavit ten threshold tak, aby to neovlivnilo moc tvůj hlas – jinak to může znít divně.

Dále se zaměř na EQ – můžeš snížit nějaké frekvence, kde se šum nejvíc projevuje. Taky zkusiš použít kompresor, protože to pomůže vyrovnat úroveň zvuku a udělat ho příjemnější na poslech.

Máš pravdu, že mikrofon taky hraje roli. Zkus ho nastavit blíž k sobě a mluv víc do něj, aby se nedostávaly ty rušivé zvuky z okolí. No a pokud máš možnost, nahraj to v klidnější místnosti nebo aspoň vypni všechno, co dělá zvuk – ventilátory atd.

Zkrátka tyhle efekty v Audacity by měly pomoc. Samozřejmě chce to zkoušet a najít správné nastavení, ale výsledky by měly být lepší.

162 slov
1.6 minut čtení
28. 4. 2024
Bohuslav Macek
Bohuslav Macek

Takže, co se týče šumu v pozadí v Audacity, tady je pár tipů. Nejprve zkus použít funkci "Noise Reduction". Na začátku nahrávky si vyber část, kde je jen šum (žádný mluvený text) a pak jdi na Efekty > Noise Reduction a klikni na "Get Noise Profile". Pak označ celý audio klip a znovu otevři Noise Reduction a nastav sílu redukce – většinou to chceš mít tak mezi 12-18 dB, záleží na tom, jak moc je ten šum silný. Dále můžeš zkusit kompresi (Effects > Compressor), která ti pomůže vyrovnat hlasitost a udělat to zvukově příjemnější. Jo a nezapomeň na EQ (Equalization), tím můžeš potlačit nežádoucí frekvence. Co se týče mikrofonu, rozhodně investuj do lepšího, ideálně kondenzátorového, a umísti ho co nejblíž k ústům, aby ses vyhnul okolnímu šumu. Ať se ti to podaří! Po úpravách si vždy vše poslechni, abys měl přehled o tom, jak to zní.

147 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2024
Bedřich Němec
Bedřich Němec