Audacity.cz/Fórum/Jak na úpravy hlasitosti stop v Audacity?

Jak na úpravy hlasitosti stop v Audacity?

Když se snažím upravit různé audio stopy v Audacity, občas se mi zdá, že jedna stopa je výrazně hlasitější než ostatní. Jak vlastně efektivně upravit hlasitost jednotlivých stop, aby byly všechny v rovnováze? Zkoušel jsem hrát s nastavením gainu, ale výsledky nejsou vždycky ideální. Nemáte nějaké tipy, jak lépe pracovat s normalizací a kompresí zvuku? A co různé efekty jako limiter nebo equalizer? Jak to všechno poskládat dohromady, aby to znělo profesionálně? Mám pocit, že je tam hodně možností, ale nevím, jak začít. Je lepší začít s jednou stopou a pak přidat další nebo upravovat všechny současně? Jak se vyhnout přebuzení signálu při těchto úpravách? Co třeba exportování hotového mixu - jaký formát je nejlepší pro zachování kvality zvuku? Doufám, že někdo má zkušenosti a rady, které by mi mohly pomoci dosáhnout lepšího zvuku v mých projektech.

137 slov
1.4 minut čtení
5. 10. 2023
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý

Tak jo, tady je pár tipů, co jsem se naučil. Když chceš vybalancovat hlasitosti stop v Audacity, nejlepší je začít s normalizací. Označ stopu, jdi na Efekty a pak Normalizace. To ti pomůže dostat do stejné úrovně ty nejhlasitější části. Pak můžeš zkusit kompresi, což je super pro vyrovnání dynamiky. Nastav si prahovou hodnotu a poměr tak, aby ti to nezkreslovalo zvuk.

Další věc – limiter můžeš použít na ochranu před přebuzením. Je to fajn, když už jsi blízko nahraný maximum. Ale pozor, aby to nebylo moc agresivní. Equalizer ti zase pomůže doladit frekvence a udělat zvuk čistější.

Osobně jsem zvyklý upravovat jednu stopu po druhé, i když to zabere víc času. Můžeš tak líp slyšet rozdíly a doladit to přesně podle sebe. A k exportu – doporučuji WAV pro zachování kvality, ale pokud se ti vejde MP3, dej si aspoň 320 kbps pro lepší zvuk.

Takže zkombinuj tyhle efekty, hraj si s nastavením a poslouchej. Hlavně se neboj experimentovat!

158 slov
1.6 minut čtení
21. 7. 2024
Antonín Vyskočil
Antonín Vyskočil

Takže, pokud chceš vybalancovat hlasitost ve svých stopách v Audacity, doporučil bych začít s normalizací. To ti pomůže dostat všechny stopy na podobnou úroveň. Stačí vybrat stopu, jít do Efekty a najít Normalizace. Můžeš nastavit max. úroveň třeba na -1 dB, aby se vyhnul přebuzení.

Kompresor může být fakt užitečnej taky. Sníží rozdíly mezi nejtiššími a nejhlasitějšími částmi zvuku. Chce to trochu experimentovat s nastavením prahu a poměru. Ale pozor, ať to neuděláš moc agresivní, jinak ztratíš dynamiku.

Limiter je skvělý pro ochranu před přebuzením – nastavíš si ho na konci řetězce efektů. Taky můžeš hrát s EQ, aby ses ujistil, že každá stopa má svůj prostor v mixu, ale tady to chce cit.

Pokud zamýšlíš dělat víc stop, můžeš je upravovat všechny současně, ale doporučuju začít třeba s jednou a postupně přidávat další. Ať máš lepší kontrolu nad výsledkem.

Při exportu je nejlepší volba WAV pro kvalitu, ale když chceš menší soubory, tak MP3 s vysokým bitrate může být fajn taky. Doufám, že ti to pomůže!

163 slov
1.6 minut čtení
25. 1. 2025
Radka Tomanová
Radka Tomanová