Audacity.cz/Fórum/Jak zesílit zvuk v Audacity bez zkreslení?

Jak zesílit zvuk v Audacity bez zkreslení?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně úpravy zvuku v Audacity. Mám nějaké nahrávky, které jsou prostě příliš tiché a když je chci zesílit, tak se mi to většinou nezdá. Pokaždé, když zvýším úroveň zvuku, tak se mi to nějak zkreslí a slyším tam takové divné praskání nebo šum. Zkoušel jsem různé efekty a filtry, ale pořád to není ono. Přemýšlel jsem, jestli je nějaký způsob, jak efektivně zesílit zvuk bez toho, aby došlo k jakémukoliv zkreslení. Možná existuje nějaký specifický postup nebo nastavení, které by mohlo pomoci? Jaké techniky byste doporučili? Měl jsem na mysli i používání kompresorů nebo ekvalizérů, ale nevím, jestli to dělám správně. Zajímalo by mě také, jestli je lepší zesílit zvuk po nahrávání nebo už při samotném záznamu. Budu vděčný za jakékoliv tipy od zkušenějších uživatelů Audacity, protože bych opravdu rád dosáhl čistého a silného zvuku bez nežádoucích artefaktů. Děkuji předem za pomoc!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 8. 2022
Lukáš Pecka
Lukáš Pecka

Zesílení zvuku v Audacity bez zkreslení je trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Nejdřív zkus použít efekt "Normalizace". Ten ti automaticky nastaví úroveň bez toho, aby to praskalo. Pak je dobré zkusit kompresor – ten ti vyrovná dynamiku a tím se zvýší celkový hlasitost, aniž bys musel moc zasahovat do základních dat. Ujisti se, že to děláš s rozumem a nedáváš moc vysoké hodnoty, jinak to bude znít blbě. Ekvalizér taky může pomoct zvýraznit určité frekvence, ale s tím opatrně, aby to neskreslovalo. Co se týče nahrávání, snaž se mít mikrofon co nejblíž k zdroji zvuku a nahrávat na co nejvyšší úroveň, abys měl co nejčistší signál už od začátku. Ať se daří!

114 slov
1.1 minut čtení
3. 12. 2022
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl

Zesílení zvuku v Audacity bez zkreslení je trochu věda, ale dá se to zvládnout. Nejlepší je začít tím, že nahrávku nejdřív vyčistíš od šumu, pokud tam nějaký je. Použij efekt "Noise Reduction". Pak se můžeš podívat na kompresor – ten ti pomůže zpevnit dynamiku a zvýšit hlasitost bez zkreslení. Nastav si poměr a prahovou hodnotu opatrně, aby to nepřehnal. Po tomhle můžeš použít "Amplify", ale dej si pozor na to, abys nepřekročil 0 dB, jinak ti to zase začne praskat. Pokud to jde, zkus zesílit v několika krocích a poslouchat, jak to zní, než to uděláš najednou. Jo a při nahrávání je lepší mít vstupní úroveň dostatečně vysokou, aby ses vyhnul pozdějšímu zkreslení. Takže fakt pohlídej úroveň už při záznamu. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2023
Vladimíra Zichová
Vladimíra Zichová