Audacity.cz/Fórum/Jak na odstranění šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Jak na odstranění šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Už dlouho se snažím dostat ze svých nahrávek co nejlepší zvuk, ale vždycky mi tam zůstává nějaký ten šum. Zkoušel jsem různé mikrofony a místnosti, ale pořád to není ono. Na internetu jsem narazil na Audacity a slyšel jsem, že je to skvělý nástroj pro úpravy zvuku a odstranění šumu. Mám ale problém, jak přesně začít? Jaké kroky bych měl udělat, abych efektivně odstranil ten otravný šum z nahrávky? Rád bych věděl, jestli existují nějaké specifické funkce nebo efekty, které bych měl použít. Mám nahrávku s různým pozadím - někdy to je šum z ventilátoru, jindy zase nějaké tlumené hlasy z vedlejší místnosti. Takže nevím, jestli je lepší použít nějaký filtr nebo auditivní efekt. Opravdu bych uvítal podrobný návod nebo aspoň pár tipů, jak se s tímto problémem vypořádat. Nechci, aby moje nahrávky zněly levně nebo amatérsky, takže pokud máte nějaké zkušenosti s tímto procesem v Audacity, budu moc rád za jakoukoli pomoc nebo doporučení. Děkuju moc!

157 slov
1.6 minut čtení
29. 6. 2024
Miroslav Pešek
Miroslav Pešek

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces. Tady je, jak na to:

1. Otevři nahrávku v Audacity.
  2. Najdi část, kde slyšíš jen šum (třeba mezi větami) a vyber ji myší.
  3. Jdi do menu "Efekty" a pak klikni na "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.
  4. Teď označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři "Odstranit šum".
  5. Nastav hodnoty na úpravu (můžeš zkusit výchozí nastavení) a pak klikni na "OK".

Pokud je šum pořád slyšet, můžeš zkusit ještě další efekty jako "Equalization", kde odstraníš frekvence, co ruší. Případně zkus "Komprese", což ti pomůže vyrovnat hlasitosti.

Je dobrý i hrát si s parametry v těchto efektech, aby se dosáhlo lepšího zvuku. A pamatuj, že méně je někdy víc – moc úprav může udělat nahrávku umělou. Takže zkoušej, experimentuj a uvidíš, co ti sedí!

136 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2023
Rudolf Zich
Rudolf Zich

Odstranění šumu v Audacity je docela jednoduchý proces, i když to chce trošku cviku. Nejprve si otevři nahrávku, kterou chceš upravit. Pak vyber kousek zvuku, kde je jen šum – třeba část, kde nemluvíš. V horním menu klikni na Efekty a vyber ‚Odebrat šum‘. V tom okně pak klikni na ‚Získat profil šumu‘. Tím Audacity vezme vzorek šumu, který chceš odstranit.

Teď se vrať zpět na celou nahrávku (Ctrl+A pro výběr všeho) a znovu jdi na ‚Odebrat šum‘. Nastav úroveň odstranění šumu a časové parametry podle toho, jak to zní – můžeš to zkusit na pár různých nastaveních a poslechnout si, co je nejlepší.

Pokud to pořád nezní skvěle, můžeš zkusit další efekty jako kompresor nebo ekvalizér. Kompresor ti pomůže vyrovnat hlasitost a ekvalizér zase upraví frekvence tak, aby to lépe znělo.

Nezapomeň si dělat zálohy, protože někdy se může něco pokazit a pak je lepší mít originál. A jo, vždycky si dej pozor, aby ses to nesnažil přeexponovat – moc odstranění šumu může udělat zvuk umělým. Hlavně experimentuj a poslouchej!

169 slov
1.7 minut čtení
4. 5. 2023
Denisa Havlíková
Denisa Havlíková