Audacity.cz/Fórum/Jak na víc stop v Audacity, když chci stříhat podcast?

Jak na víc stop v Audacity, když chci stříhat podcast?

Zdravím všechny audiovizuální nadšence! Chci se zeptat, jak efektivně pracovat s víc stopami v Audacity, protože teď začínám stříhat svůj vlastní podcast a jsem z toho trošku zmatený. Mám pár nahrávek, které bych chtěl poskládat dohromady, ale nevím, jak na to. Když nahrávám jednotlivé segmenty, tak se mi to všechno míchá a já nevím, jak je správně oddělit. Četl jsem, že Audacity zvládá práci s víc stopami, ale nikde jsem nenašel jasný návod. Mám problém se orientovat v tom, jak přidat další stopy a jak s nimi manipulovat. Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak upravit úrovně hlasitosti pro různé stopy, protože každá nahrávka má jinou kvalitu zvuku. Jak vlastně funguje mixování těchto stop dohromady? Jak moc bych měl věnovat pozornost tomu, aby to všechno ladilo? Pokud máte nějaké tipy nebo triky, budu vděčný za každou radu. Potřebuju to zvládnout co nejdřív, abych mohl dát svůj podcast ven. Děkuju moc!

154 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2023
Oldřich Pánek
Oldřich Pánek

Takže, víc stop v Audacity je vlastně celkem jednoduchý. Když chceš přidat další stopu, jdi do menu na "Tracks" a vyber "Add New". Můžeš si vybrat stereo nebo mono stopu, podle toho, co potřebuješ. Pak už stačí jen přetáhnout svoje nahrávky do těch stop. Pokud se ti to míchá, ujisti se, že máš každou nahrávku ve své vlastní stopě, to ti umožní je lépe upravovat.

K úpravě hlasitosti – každý track má vedle sebe fader (posuvník), tak s tím hýbej, abys vyrovnal úrovně zvuku. Můžeš taky použít efekt "Normalize" nebo "Compressor", aby se ti to lépe sladilo. Nezapomeň na panování (panning), což ti pomůže rozložit zvuk do stereo prostoru.

Co se týče mixování, prostě poslouchej a nastavuj podle toho, co zní nejlíp. Někdy je lepší mít některé hlasy tišší a jiné hlasitější, aby se to dobře poslouchalo. Jestli chceš, můžeš si udělat i nějaké základní EQ úpravy pro lepší zvuk. To chce čas a praxi, ale neboj se experimentovat. Hlavně se nedej odradit a hraj si s tím! Podle mě to chce pár pokusů a brzo budeš mít podcast v cajku.

180 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Jaroslava Havelková
Jaroslava Havelková

Když chceš stříhat podcast v Audacity a máš víc stop, tak je to vlastně dost jednoduchý. Nejdřív si musíš otevřít novou stopu, což uděláš přes menu "Tracks" a pak "Add New". Můžeš přidat stereo nebo mono stopu podle toho, co potřebuješ. Jakmile máš nahraný jednotlivý segmenty, můžeš je jednoduše přesunout myší na časové ose. Pokud se ti to míchá, tak se ujisti, že všechny nahrávky jsou na samostatných stopách.

Důležitý je nastavit úrovně hlasitosti – to jde udělat pomocí "Gain" posuvníku vedle každé stopy. Když máš nahrávky s různou kvalitou zvuku, tak si s tím pohraj, aby to sedělo líp. Taky doporučuju použít efekt "Normalize" na každou stopu, aby se vyrovnala hlasitost.

Mixování je o tom, aby to znělo dobře dohromady, takže si dej pozor na přechody mezi jednotlivými segmenty, aby nebyly moc náhlé. Můžeš použít fade in a fade out efekty pro hladší přechody. A neboj se experimentovat! Důležité je, aby jsi byl se zvukem spokojený ty sám. Hodně štěstí s podcastem!

163 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Marek Šulc
Marek Šulc