Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejefektivnější na potlačení šumu při domácím natáčení?

Jaké mikrofony jsou nejefektivnější na potlačení šumu při domácím natáčení?

Při natáčení doma se často setkávám s problémem, jak minimalizovat nežádoucí šum. Mám zkušenosti s různými mikrofony, ale nikdy jsem nebyl úplně spokojený s kvalitou zvuku, zejména pokud jde o rušivé zvuky z okolí. Zajímalo by mě, které mikrofony byste doporučili pro natáčení v domácím prostředí, které jsou schopné účinně potlačit nechtěný hluk? Přemýšlím o dynamických mikrofonech nebo možná kondenzátorových, ale nevím, co je pro mě nejlepší volba. Jaké máte zkušenosti s různými značkami a modely? Je lepší investovat do dražšího mikrofonu, nebo existují i cenově dostupné varianty, které dokážou dobře eliminovat šum? Jak důležité je také umístění mikrofonu v prostoru a jaké další techniky nebo zařízení by mohly pomoci zlepšit kvalitu zvuku při natáčení? Mám zájem slyšet jakékoli tipy a doporučení od vás, kdo máte s těmito věcmi více zkušeností.

131 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2024
Kateřina Hrušková
Kateřina Hrušková

Myslím, že pro domácí natáčení je dobrý dynamický mikrofon, třeba Shure SM58. Potlačuje okolní šum a je dost odolný. Kondenzátorové mikrofony jako Audio-Technica AT2020 jsou zase citlivější a zachytí víc detailů, ale můžeš mít problém s hlukem z okolí. Pokud chceš něco levnějšího, zkus třeba Behringer XM8500, ten není špatný a šum taky dost potlačí. Určitě se vyplatí investovat do nějakého pop filtru a výškového stojanu, aby ses dostal blíž k mikrofonu. Umístění je fakt důležitý – snaž se mít mikrofon co nejdál od zdrojů hluku a v klidný místnosti. Zvaž i akustické panely nebo aspoň nějaký měkký materiál kolem sebe, to dost pomáhá. Takže jo, experimentuj s různými typy a nastaveníma a uvidíš, co ti vyhovuje.

117 slov
1.2 minut čtení
30. 3. 2024
Milan Starý
Milan Starý

Při natáčení doma, pokud chceš potlačit šum, doporučuju zaměřit se na dynamické mikrofony. Ty totiž mají obvykle lepší izolaci od okolního hluku než kondenzátorové, což je pro domácí prostředí klíčový faktor. Z vlastní zkušenosti je fajn třeba Shure SM58 nebo SM57 – jsou to klasiky a zní dobře. Pokud bys chtěl něco trochu dražšího, tak AKG D5 taky není špatný.

Kondenzátorové mikrofony sice nabízejí skvělou kvalitu, ale jsou citlivější na okolní zvuky, což v domácím prostředí může být problém. Jestli se rozhodneš pro kondenzátory, tak zkus něco jako Rode NT1-A, ale počítej s tím, že budeš muset vyřešit i akustiku místnosti.

Umístění mikrofonu je taky důležité – dej ho blíž k ústům a snaž se mít za sebou co nejméně odrazivých ploch. A klidně investuj do pop filtru a nějakého pěnového krytu na mikrofon, to ti může pomoct snížit šum a zlepšit zvuk. No a jestli chceš opravdu jít do hloubky, zvaž i nějakou zvukovou izolaci místnosti – to může udělat velký rozdíl.

162 slov
1.6 minut čtení
27. 7. 2023
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová
Podobné otázky