Audacity.cz/Fórum/Jaký typ mikrofonu použít, aby se omezil okolní hluk při záznamu?

Jaký typ mikrofonu použít, aby se omezil okolní hluk při záznamu?

Když natáčím audio nebo dělám podcast, často se potýkám s problémem, jak eliminovat ten hrozný okolní hluk. Mám pocit, že i když se snažím najít klidné místo, vždycky se někde v pozadí ozve něco rušivého. Napadlo mě, že by možná pomohl jiný typ mikrofonu, ale vůbec nevím, co přesně hledat. Existují nějaké speciální mikrofony, které by měly lepší schopnosti potlačit šumy? Co třeba směrové mikrofony nebo dynamické? Slyšel jsem, že některé z nich jsou lepší na zachytávání hlasu a méně na okolní zvuky. Jaké konkrétní modely byste doporučili a co všechno bych měl ještě zvážit? Taky by mě zajímalo, jestli je důležitý typ kabelu nebo jestli existují bezdrátové varianty, které by to mohly ulehčit. Zkoušel jsem už spoustu věcí a prostě bych chtěl, aby moje záznamy zněly co nejlépe bez toho otravného šumu na pozadí. Víte někdo, jaký mikrofon by mohl být nejvhodnější pro tento účel? Děkuji!

147 slov
1.5 minut čtení
14. 4. 2024
Vladimíra Holubová
Vladimíra Holubová

Na potlačení okolního hluku bys měl zvážit směrové mikrofony, ty se zaměřují na zvuky přicházející ze specifického směru a ignorují to, co je kolem. Dynamické mikrofony jsou taky fajn, protože mají nižší citlivost na pozadí a často se používají pro živé vystoupení. Zkus třeba Shure SM58, ten je legendární a má dobrou schopnost potlačit šumy. Možná i nějaký kondenzátorový mikrofon s kardioidní charakteristikou jako Audio-Technica AT2020 by mohl fungovat. Ohledně kabelu, je dobrý mít kvalitní XLR kabel pro lepší přenos zvuku. Bezdrátové mikrofony jsou super pohodlné, ale většinou jsou citlivější na rušení. Pokud chceš záznamy co nejčistší, vyber si ten správný mikrofon a zkus nahrávat v tichém prostředí. I tak ale počítej s nějakým post-editingem, aby ses zbavil zbytkového šumu.

120 slov
1.2 minut čtení
6. 10. 2024
Jiří Fiala
Jiří Fiala

Když se snažíš omezit okolní hluk, doporučuji se podívat na směrové mikrofony, jako je třeba cardioid nebo supercardioid. Tyhle typy zabírají zvuk hlavně z přední strany a víc potlačují zvuky z boku a ze zadu, což může hodně pomoct. Dynamické mikrofony jsou také fajn, protože obvykle lépe zvládají vysoké úrovně hluku a nejsou tak citlivé na jemné šumy v pozadí. Pokud bys chtěl konkrétní modely, třeba Shure SM58 nebo Audio-Technica AT2020 jsou celkem populární a osvědčené. Co se týče kabelů, tak XLR kabely by byly ideální pro kvalitní přenos signálu, ale pokud chceš bezdrátové řešení, tak se podívej na něco jako Sennheiser EW Series. Určitě si také dej pozor na akustiku místnosti, občas stačí pár polštářů nebo závěsů na zlepšení zvuku. Hlavně to chce zkoušet a experimentovat!

127 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Jaroslav Pospíšil
Jaroslav Pospíšil
Podobné otázky