Audacity.cz/Fórum/Jak na amplifikaci v Audacity bez zkreslení?

Jak na amplifikaci v Audacity bez zkreslení?

Mám takový problém s Audacity a doufám, že mi někdo poradí. Když používám funkci amplifikace na své nahrávce, tak se mi zvuk po zesílení vždycky nějak zkresluje a to mě fakt štve. Zkoušel jsem různý nastavení, ale pořád to není ono. Mám pocit, že čím víc to zesílím, tím víc to zní jako nějaká blbost místo hezkého čistého zvuku. Myslel jsem si, že stačí jenom zvuk zesílit a bude to v pohodě, ale ono to není tak jednoduché. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké tipy nebo triky, jak se tomu zkreslení vyhnout? Měl by být nějaký správný postup, co udělat předtím, než zapnu tu amplifikaci? A co třeba limitery nebo komprese? Mám je používat předtím nebo až potom? Je lepší mít nahrávku už na vyšší úrovni, než ji zesilovat, nebo je to jedno? Jak docílit toho, aby byl zvuk silný, ale zároveň nezkreslený? Byl bych fakt vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti od těch, co už s tímto problémem bojovali. Díky moc!

162 slov
1.6 minut čtení
3. 3. 2023
Marcela Fialová
Marcela Fialová

Zkreslení při amplifikaci v Audacity je celkem běžný problém. Zkus se zaměřit na několik věcí, které by ti mohly pomoct. První věc, co bych udělal, je zkontrolovat úroveň nahrávky před amplifikací. Pokud už je signál blízko 0 dB, amplifikace ti ho spíš zkreslí. Zkus nejdřív použít kompresi, ta srovná úroveň hlasitosti a pomůže vyhnout se vrcholům, který by mohly zkreslovat zvuk. Limitery taky můžou být užitečný, dají ti možnost mít silný zvuk bez přebuzení. Pokud jde o zesílení, zkus to dělat postupně a poslouchat změny. Někdy je lepší zesílit na menší hodnoty víckrát, než to udělat najednou. A nezapomeň na EQ – vyčištění nežádoucích frekvencí může taky pomoct nechat zvuk čistý. Pokud máš nahrávku slabou, je lepší ji mít na rozumné úrovni už na začátku, než pak zesilovat moc. Na konci se podívej na master bus a zkontroluj celkovou úroveň. Takže experimentuj s těmito tipy a uvidíš, co ti sedne.

150 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2023
Bedřich Kopal
Bedřich Kopal

Mám podobnou zkušenost. Aby ses vyhnul zkreslení, zkus nejdřív nahrávku trochu normalizovat. Tím se dostaneš na rozumnou úroveň bez toho, abys musel hned amplifikovat. Pak zkus použít kompresor – ten ti pomůže vyrovnat dynamiku zvuku a snížit špičky, které způsobují zkreslení. Limitery jsou super na ochranu proti přebuzení, takže je klidně použij po kompresi.

Důležitý je mít nahrávku už na slušné úrovni, ale ne přehnaně. Pokud to zesílíš moc, tak prostě začneš slyšet to zkreslení. Zkus experimentovat s menšími hodnotami amplifikace a poslouchej, co se děje. A neboj se vrátit zpátky a udělat to znova, často stačí malinká změna a zvuk se hned vylepší.

104 slov
1 minut čtení
30. 5. 2024
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha