Audacity.cz/Fórum/Jak velikou zesilovací hodnotu mohu použít v Audacity, aniž bych zničil svůj audio záznam?

Jak velikou zesilovací hodnotu mohu použít v Audacity, aniž bych zničil svůj audio záznam?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tím zesilováním zvuku v Audacity. Občas při práci na svých nahrávkách potřebuju zvýšit hlasitost, ale mám strach, že když dám příliš vysokou zesilovací hodnotu, tak mi to audio zkazí. Představte si, už jsem měl několik pokusů, kdy jsem to přehnal a výsledek byl dost katastrofální – šum, zkreslení a celkově mi to pokazilo celou práci. Takže se chci zeptat, co vlastně znamená bezpečná úroveň zesílení? Jak velkou hodnotu mohu reálně použít, abych si zachoval kvalitu zvuku a vyhnul se těmto nepříjemnostem? Vím, že každé audio je jiné a že záleží i na původní kvalitě nahrávky, ale existují nějaké obecné zásady nebo doporučení? Třeba jestli je lepší držet se pod určitým číslem nebo jak k tomu přistupujete vy? Chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a rady, protože mi na tom opravdu záleží a nechci si zničit další záznamy. Díky!

145 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2021
Štěpán Kuchař
Štěpán Kuchař

Zesilování zvuku je fakt důležitý, pokud chceš, aby tvoje nahrávky zněly dobře. V Audacity se dá zesílit hodně, ale je dobré si dávat pozor. Doporučuje se nechodit přes +3 dB až +6 dB, aby si nepřekročil limit a nezpůsobil zkreslení. Před tím, než něco zesílíš, koukni na vlnovou formu a ujisti se, že to není už příliš blízko k nule. Můžeš taky zkusit použít efekt "Normalize", což ti pomůže zvednout hlasitost bez toho, abys to přehnal. A nezapomeň na kompresi, ta ti může pomoct vyrovnat dynamiku. Takže buď opatrný a radši to zkusit postupně, než to hned šoupnout na maximum.

100 slov
1 minut čtení
23. 10. 2022
Viktor Liška
Viktor Liška

Zesilování v Audacity je fakt ošemetná věc. Obecně platí, že bys neměl překročit 0 dBFS, jinak začneš mít problém se zkreslením a šumem. Bezpečně to bývá tak třeba kolem +3 dB nebo max. +6 dB, ale to záleží na originální úrovni tvého záznamu. Když zesílíš moc, začneš slyšet "clip" a to nikdy nechceš. Zkus radši použít kompresor nebo normalizaci, pokud chceš zvýšit hlasitost bez rizika. Také si dej pozor na to, jaké frekvence zesiluješ, protože některé můžou znít opravdu špatně, když se to přežene. A pamatuj, že vždycky můžeš udělat undo, takže experimentuj s opatrností.

95 slov
1 minut čtení
29. 11. 2023
Karel Hájek
Karel Hájek